Читај ми!

Kosta Abrašević, pesnik potlačenih

Brojne institucije, kulturna društva i škole širom Srbije nose njegovo ime; njegov rad povezan sa idejama radničkog pokreta u Srbiji s kraja 19 i početka 20. veka; često se kaže da je on prvi proleterski pesnik u Srbiji. Iako je umro pre više od sto godina, srpski narod ga se i danas rado seća. O tome svedoče i pojedine njegove pesme, za koje je komponovana muzika, i koje su i danas na repertoaru mnogih umetničkih društava.

Sudeći po svemu tome, Kosta Abrašević nije zaboravljen. Pa opet, on se uzima nekako olako. Priznaje mu se značaj u oblasti pesničkog stvaralaštva sa jakim socijalnim osećanjem, koje u sebe uključuju osudu svih nepravdi i svakog oblika tiranije, kao i solidarnost sa onima što pate i trpe nepravde.

Ali, često je njegovo stvaralaštvo uzimano olako, kao nešto što se samo po sebi podrazumeva. Što je dovelo do toga da se o njegovom delu vrlo malo kritički piše, i da njegovih pesama najčešće nema ni u širim antologijskim izborima. On je, kako to reče jedan kritičar, postao neko ko nam je više unapred blizak i drag, nego što nam je izbliza znan.

O ovom pesniku, koji je sa devetnaest godina umro od tuberkoloze, a koji se smatra začetnikom jedne nove vrste poezije, poezije koja se solidariše sa patnicima i ugnjetenima, a osuđuje tirane i vlastodržce, poezije koja je puna otpora, bunta i gneva ali i tople ljudske solidarnosti, govorimo u večerašnjoj emisiji ''Kod dva bela goluba''.

Autor emisije: Vojislav Karanović.

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се