Читај ми!

Pirotski kačkavalj

Pirotski kačkavalj je stvorila Stara planina i hiljade ovaca koje su provodile mesece na bogatim travnatim pašnjacima, kao i izobilje stočne hrane i kvalitetnog mleka. Danas je ovaj proizvod pravi brend, tradicionalnog i kvaliteta i ukusa. Proces izrade pirotskog kačkavalja se nalazi na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Kako je pirotski kraj južno podneblje, sunce ne dozvoljava da hrana dugo stoji i brzo se kvari. Običan beli sir kratkog je veka, a prirodne okolnosti naterale su ovčare da proizvode sir koji će moći dugo da traje. I proizveli su kačkavalj. Tehnologiju pravljenja kačkavalja stanovnicima pirotskog kraja preneli su tzv. Crnovunci - Ašani, nomadski stočari, balkanski starosedeoci, koji su vreme od proleća do jeseni provodili na Staroj planini, napasajući svoja brojna stada ovaca. Vekovi nisu menjali način njegove proizvodnje.

Danas se taj kačkavalj, zaštićen oznakom imena geografskog porekla, pravi u tamošnjoj Mlekarskoj školi "Dr Obren Pejić" i jedini je originalni, pravi "Pirotski kačkavalj". Zato nam je ovu priču, o čuvenom pirotskom tvrdom siru, pričala Dragana Jovanović, profesorka nadaleko čuvene Mlekarske škole i istoričar, Davor Lazarević, direktor Istorijskog arhiva u Pirotu i autor knjige o nastanku čuvenog kačkavalja.

Priču su zabeležile Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи