Agar robot čuva ovce, ore, sadi....

Energetska kriza polako se preliva i na druge sektore. Gotovo sve zemlje Evropske unije beleže pad stočnog fonda. Do sredine novembra u Nemačkoj je zaklano 8,4 odsto svinja manje, a trend pada se nastavlja. Treba li to i Srbiju da zabrine, s obzirom da uvozimo skoro 50 odsto od potrebnog broja svinja ili, na drugoj strani, može da podstakne osnaživanje domaćeg svinjarstva sa ciljem da u perspektivi osvojimo parče evropskog tržišta. Sagovornik nam je sekretar Udruženje za stočarstvo u Privrednoj komori Srbije, Nenad Budimović.

Roboti koji čuvaju ovce, pregledaju lokomotive i pomažu poljoprivrednicima u polju, samo su neke od inovacija koje su osmisli niški inženjeri. I tu nije kraj, na putu su da izrade robote koji će moći da obavljaju skoro sve poslove u poljoprivredi, počev od oranja, preko sadnje, prskanja, navodnjavanja, sve do branja. O projektu AGAR ROBOTA razgovaraćemo sa jednim od inženjera u firmi "Koming" Nikolom Velčevim.

U svetu skoro 38 miliona ljudi živi sa HIV infekcijom. Broj zaraženih je u stalnom porastu, ali istovremeno broj obolelih od AIDS-a i smrtnih ishoda je sve manji. To je, pre svega, rezultat efikasnih terapija.

Dokle se stiglo u lečenju ove bolesti, kakva su najnovija otkrića kad je reč o zaražavanju, koliko ih je kovid 19 usporio i zašto još uvek nemaju svi jednak tretman u lečenju? To su samo neka od pitanja na koja, povodom svetskog dana borbe protiv SIDE, tražimo odgovore od prof.dr Jovana Ranina sa Infektivne klinike.
 
 Urednik i voditelj Olivera Stajić.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара