Srbiji potrebni stručnjaci za obnovljive izvore energije

Predsednik Aleksandar Vučić dvodnevnu zvaničnu posetu Norveškoj nastavio je obilaskom univerzitetskog i naučnog centra u Trondhajmu, gde se sastao sa srpskim studentima. Poručio im je da nam nedostaju mladi ljudi koji idu u korak s vremenom i da će nam biti potrebni stručnjaci za obnovljive izvore energije. Predsednik je obišao institut SINTEF i fabriku za proizvodnju baterija Simens. Kaže da uz pomoć norveškog znanja, moramo da radimo za budućnost energetskog sektora u našoj zemlji.

Premijerka Ana Brnabić je u dvodnevnoj poseti Parizu, koju završava večernjim sastankom sa predsednicom vlade Francuske Elizabet Born. Planiran je i susret sa  premijerom Južne Koreje Han Dok-Suom. Prethodno, Brnabićeva je razgovarala sa predstavnicima francuske kompanije, koja će u Beogradu raditi na projektu izgradnje metroa, zatim sa generalnim sekretarom Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj Matijasom Koromanom i sa predstavnicima inicijative Globalno partnerstvo za veštačku inteligenciju.

U Ukrajini su najžešći sukobi na jugu i istoku zemlje, u Donbasu i Hersonskoj oblasti. I dalje je veliki deo Ukrajine bez struje. Ujedinjene nacije upozoravaju da je situacija u Hersonu i Nikolajevu "strašna i kritična". U Rumuniji se održava dvodnevni samit šefova diplomatija NATO-a, a razgovaraće se i o novoj energetskoj pomoći Ukrajini.

U četvrtak prvog decembra biće obustavljena nastava u 46 mesta u Srbiji u znak protesta protiv nasilja u školama, najavila je predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković na konferenciji "Stop nasilju u školama" ispred zgrade Vlade u Beogradu. Istakla je da u prethodnom periodu bilo previše slučajeva nasilja, kako vršnjačkog, tako i nasilja nad zaposlenima u školama, što je, navodi, „doteralo cara do duvara".

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da će danas biti održana prva sednica radne grupe, čiji će zadatak biti da drastično unapredi sigurnost u školama, i da će nove mere protiv nasilja u školama biti predložene do 20-og decembra.

Desetog dana Svetskog prvenstva u fudbalu u Kataru biće odigrani poslednji mečevi u Grupama A i B. U 16 časova sastaće se Ekvador i Senegal, kao i Holandija i Katar. Od 20 časova Iran će igrati protiv Sjedinjenih Američkih Država, a Vels protiv Engleske.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić
Urednici vesti: Tina Amić i Vladimir Mihajlović


Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара