Читај ми!

Somborski fijaker

Sombor je Ravangrad, tako ga mnogi i zovu. Jednostavno ga je opisati tom kovanicom, prosto – ravan je. Život u ovom gradu, putniku namerniku, izgleda miran i prijatno spor. Nekoliko prekrasnih trgova, mnogo zelenila po čemu je već naširoko poznat, a arhitektura somborskih zdanja je priča za sebe. Stare očuvane fasade, pastelne boje, monumentalne građevine.

A u onaj pomenuti miran način života uklapa se i čuveni fijaker, "u tom Somboru". I danas nekoliko njih „ulicama luta". Doduše postoji samo jedna linija, turistička, ali dovoljno za one domaće, koji vole da se ponekad tako provozaju ili za goste koji fijakerom obiđu najvažnija mesta i razgledaju grad.

Fijaker čuva uspomenu na prošla vremena, kada je bio regularan i važan deo javnog prevoza u gradu. Opevan je u pesmama i pričama, a ostali su zapamćeni čuveni fijakeristi, a i poneki konj, pa se i danas o njima priča.

O somborskom fijakeru, sa Elizabetom Arsenović i Mirjanom Nikić, razgovarao je Milan Stepanović, publicista i zavičajni istoričar, a fijakerom, po lepim gradskim ulicama, vešto je jezdio Mihailo Antunović.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи