Mića Popović: Slikarstvo prizora-sukobi i harmonije u 20. veku

Miodrag Mića Popović (1923-1996) spada među najznačajnije slikare 20. veka. Bio je takođe likovni kritičar, pisac i filmski režiser. Studirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Zajedno sa Batom Mihailovićem, Petrom Omčikusom, Miletom Andrejevićem, Ljubinkom Jovanović, Kosarom Boškan i Verom Božičković, napušta Akademiju i odlazi u Zadar, gde je 1947. formirana čuvena "Zadarska grupa", prva umetnička komuna u posleratnoj Jugoslaviji.

Po povratku u Beograd, "zbog samovolje i nediscipline" svi su bili izbačeni sa Akademije. Kasnije im je dozvoljeno da nastave studije slikarstva, sem Mići Popoviću, sa obrazloženjem da je "svršen slikar pa mu Akademija više nije potrebna". Popović je nastavio da uči sam, uz pomoć profesora Ivana Tabakovića.

Počeo je da slika 1938. družeći se sa slikarem Svetolikom Lukićem. Do rata je bio redovni posetilac Muzeja kneza Pavla i Umetničkog paviljona na Kalemegdanu. Od 1940. izlagao je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Prvu samostalnu izložbu održao u Beogradu 1950. godine.

Centralno mesto ukupnog slikarskog opusa Miće Popovića, gledano retrospektivno, u svim fazama, bilo je sudbinsko osećanje tragičnosti postojanja - koliko individualnog, toliko i kolektivnog.
U večerašnjoj emsiji čućemo razgovor sa slikarem koji je zabeležen 1991. godine. Mića Popović priča o svom životu i likovnom stvaralaštvu.

Autori emisije: Sanja Čupić i Milja Milosavljević

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи