Читај ми!

Koš po koš, hoćemo još

Srbija ima novo košarkaško zlato. Ono je stiglo sa Svetskog prvenstva za srednjoškolce, koje je održano u Beogradu. Pobedom u finalnom duelu nad favorizovanom Turskom, mladići Sportske gimnazije podigli su pehar i okitili se zlatnim medaljama. SP u Beogradu trajalo je od 20. do 28. septembra, u organizaciji Saveza za školski sport Srbije, u partnerstvu sa Ministarstvom omladine i sporta, Sekretarijatom za sport i omladinu Beograda i Svetskom školskom sportskom federacijom (ISF). U isto vreme održano je i SP za devojke, sa 16 ekipa. Naše su bile odlične u grupi, ali su na kraju osvojile solidno šesto mesto. Šampioni nam danas dolaze u goste, da i medijski obeležimo ovaj uspeh- biće sa nama tokom popodneva Vuk Popović i Miodrag Gačić, kao i Ivana Vico, profesorka koja ih je vodila s klupe, zajedno sa Dejanom Pejićem.

Prethodnog vikenda na Adi Ciganliji u Beogradu, održano je Prvenstvo Srbije u veslanju, gde su veslači Partizana sa ukupno 32 medalje osvojili još jednu titulu državnog prvaka u nizu koji traje preko tri decenije. "Završavamo ovu sezonu na najbolji mogući način. Osvajanjem titule državnog prvaka stavljamo tačku na jednu od najuspešnijih godina za nama. Učešćem naših olimpijaca i ovogodišnjih osvajača svetskog i evropskog zlata u juniorskoj konkurenciji, kao i svih takmičara u mlađim kategorijama koji su na najbolji mogući način reprezentovali svoj klub, dokaz je da radimo dobru stvar i obaveza da narednih godina postižemo još bolje rezultate", izjavio je, po završetku takmičenja, Ivan Brajtigam, direktor veslačkog kluba „Partizan". A s nama u studiju biće trener Nikola Stojić, proslavljeno ime srpskog veslačkog sporta. 

Poznati fudbalski trener Milenko Kiković pune tri godine radio je na antologiji posvećenoj fudbalskom klubu Rad. Na jednom mestu zastupljeno je sve što se `građevinarima` dešavalo tokom pet decenija, od 1970. do 2020. godine, uključujući igrače koji su bili na terenu, stručne štabove, članove uprava, izveštaje sa prvenstvenih i kup utakmica. Jedinstveno ostvarenje na kome je vrsni pedagog radio po više od deset sati dnevno, kontaktirao ljude iz sveta sporta na raznim krajevima kontinenta i na kraju objavljuje delo kojim mogu da se pnoose on lično, fudbalski klub Rad u kome je ostvaio značajan trag i kao igrač i kao trener, i naravno, kompletan srpski fudbal i sport. Kiković će knjigu `Nesalomivi` zvanično predstaviti u ponedeljak, 10. oktobra, kod nas premijerno iznosi utiske posle višegodišnjeg truda i rada na delu kakva se retko pojavljuju kod nas.

Amaterska reprezentacija FS Beograda postigla je veliki uspeh na kvalifikacionom turniru grupe 8 za UEFA Regionalni Kup koji je odigran u Hrvatskoj (Vodice, Dugopolje i Zadar). Pobedom od 3:0 (0:0) u poslednjoj utakmici ovog takmičenja nad amaterskom reprezentacijom Malte izabranici selektora Gorana Jankovića plasirali su se na finalni turnir ovog takmičenja (drugi put u istoriji posle nastupa na finalu u Portugaliji 2011. godine kada je osvojena bronzana medalja) koji će se održati u drugoj polovini juna meseca 2023 godine (domaćin još nije poznat). Beograđani su tako imali 4 boda kao i drugoplasirani Split, ali je naša selekcija imala bolju gol razliku (4:1 u odnosu na 3:2 Splićana) i tako trijumfovala. Maltežani su poslednji bez ijedne pobede. U gostima su nam selektor Janković, fudbaler Miloš Šarić, kao i sportski direktor reprezentacije Duško Milanović.

Beležimo, kao i obično, dosta dešavanja iz sveta kulture, kao i javnog i umetničkog života.Smatrajući da je nematerijalno kulturno nasleđe bogatstvo koje moraju čuvati i sačuvati u Udruženju za očuvanje tradicije, jezika, kulture, običaja i identiteta Vlaha „Gergina" iz Negotina nastavljaju da realizuju projekte koji će sačuvati i prezentovati kulturu Vlaha. Poslednji u nizu realizovanih projekata vezan je za izvorne vlaške pesme, a sproveden je u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja . Samostalna izložba slika i akvarela Sarah Ive Vujin, koja nosi naziv `Polje sile`, otvorena je u `Galeriji 73` na Banovom brdu. U Maloj galeriji ULUPUDS-a predstavljena je izložba grafičkih printova, objekata i instalacija `Dodir`, namenjena je slabovidim osobama i osobama sa oštećenim čulom vida. Zasnovana je na grafičkoj tehnici „suvi žig" i Brajeve azbuke, tako da se čitaju putem dodira i doživljavaju taktilnim putem. Autor izlužbe je profesor Milan Ignjatović. Snimanje dugometražnog dokumentarnog filma o nekadašnjem fudbaleru Crvene zvezde i reprezentacije Jugoslavije Dušanu Saviću počelo je u njegovom rodnom gradu Ubu. Producent filma je niška `Siti grupa , a rediteljka Branka Bešević-Gajić.

Tradicionalni 15-ti Festival tradicionalnih pozorišnih formi Vojvodine, u organizaciji Saveza umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine i Kulturno umetničkog društva `dr Borislav Jankulov` u mestu Jaša Tomić, u opštini Sečanj, okončan je dodelom nagrada i priznanja najboljim akterima. Posle brojnih nastupa širom zemlje i regiona bend `Ničim izazvan` održaće koncert 15. oktobra u MTS Dvorani. Glumac Marko Živić i kompozitor Zoran Simjanović, dvojica velikana koja su prošle godine izgubila bitku sa virusom korona, dobili su svoje ulice u rodnom Kruševcu, u novom naselju koje se gradi na lokaciji `Stari aerodrom`, na obodima grada u pravcu Kopaonika. Umetnica Ivana Živić ima izložbu u galeriji `Nikola Radošević`, u Uskočkoj ulici broj 5 u Beogradu. 

Četrdeset sedmi Festival monodrame i pantomime održava se od 11. do 14. oktobra u pozorištu lutaka Pinokio. Festival drama i serija `FEDIS`, prvi je festival TV drama i serija u Evropi i jedini na teritoriji jugoistočne Evrope. Osnovan je maja meseca 2011. godine i država se druge nedelje meseca oktobra u Domu omladine Beograda u čijem je zvaničnom programu., danas ćemo čuti ko su laureati za ovu godinu. Zahvaljujući dugogodišnjoj uspešnoj saradnji Kulturnog centra Beograda i Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, tokom oktobra i novembra prelepa galerija Italijanskog instituta otvoriće ponedeljkom vrata za koncerte mladih muzičara i već afirmisanih umetnika iz ciklusa `Koncerti u Galeriji`. U Galeriji lepih umetnosti `Gvarnerijus` sutra uveče, u nedelju, održava se koncert poznatog gitariste Dušana Bogdanovića, uz koga će muzicirati i brojna poznata imena naše muzičke scene.U Galeriji Kuće legata u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, otvorena je retrospektivna izložba Ivana Gračnera „Poprečni presek`. Otvaranje izložbe `Pod staklenim zvonom predviđeno je za ponedeljak, 10. oktobar u ustanovi `Kolegijum Hungarikum` u Gračaničkoj ulici u Beogradu . I to nije sve- biće reči o izložbi `Likovna kolonija Vlasina`, koju KC Vojvodine Miloš Crnjanski organizuje u saradnji sa Leskovačkim kulturnim centrom, kao i o postavci umetničke grupe `Manik` u Galeriji savremene umetnosti u Muzeju Smedereva. Operska diva Ljubica Vraneš, zajedno sa kolegom Dragoljubom Bajićem i orkestrom Aleksandra Sofronijevića snimila je pesmu `Srpski junaci`, objavljenu povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Odbojkašice Srbije još ne znaju za poraz na Svetskom prvenstvu u Holandiji i Poljskoj, danas im je rival selekcija Turske, u poslednjem meču grupne faze takmičenja. Bojana Milenković govore za naš program uoči ovog susreta. Čućemo i vaterpolistu Dušana Mandića, kao i Matiju Pavlovića, primača servisa kluba Gračac, koji se u Kupu Srbije danas sastaje sa šampionom naše zemlje, novosadskom Vojvodinom. Čućemo i viteza kulinarstva Milijana Stojanića, koji ima svoje brojne fanove, njima će se obratiti novim predlogom jelovnika za nedeljni ručak. U realizaciji emisije učestvuju Saša Hajdin, Katarina Epštajn i Bojana Tufegdžić.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара