Читај ми!

Kad nuklearna energija pozeleni!

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je lidere zemalja EU na prvi sastanak Evropske političke zajednice koji se održava u Pragu, a dan kasnije i neformalni samit Evropskog saveta. Lideri EU će razgovarati o tome kako da pojačaju podršku Ukrajini nakon poslednjih dešavanja, uključujući odluku Rusije prošle nedelje da proglasi aneksiju četiri regiona Ukrajine; zatim zajedničkim narednim koracima za borbu protiv rastućih cena energije. Tema će biti i evropski odgovor posle isticanja gasa iz gasovoda Severni tok. O dometima ovog skupa razgovaramo sa Slobodanom Zečevićem iz Instituta za evropske studije.

Pitanje nuklearne energije decenijama deli javnost i struku. Elektrane koje koriste nuklearno gorivo za svoj rad proizvode velike količine električne energije uz relativno mali direktan uticaj na životnu sredinu. Istovremeno nuklearke izazivaju veliki strah od nesreća poput one u Černobilu čije se posledice osećaju i posle skoro četiri decenije. Gosti: Ivan Videnović, vanredni profesor na Fizičkom fakultetu i Danijela Božanić, ekspert za klimatske promene.

Od početka godine u Srbiji su ubijene najmanje 23 žene. Svaka treća žrtva prijavljivala je nasilnika i tražila pomoć. Uprkos novom zakonu, koji je definisao bolju zaštitu žrtve nasilja, neslavna statistika govori da u praksi stvari ne funkcionišu najbolje, da je neophodna bolja koordinacija nadležnih institucija - centara za socijalni rad, policije i tužilaštva, ali i uspostavljanje jedinstvenog registra nasilnika. Ubice su najčešće njihovi partneri ili neki od muških članova porodice. O tome koje mere prevencije mogu da utiču na smanjenje broja žrtava nasilja, razgovaramo sa Tanjom Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra.

U svetu svake godine umre tri miliona ljudi zbog zloupotrebe alkohola koji se povezuje sa više od 60 tipova bolesti, povreda i drugih štetnih posledica. Prvi susret sa alkoholom obično počinje u adolescenciji, a istraživanja pokazuju da je starosna granica sve niža. Mladi su u posebnom riziku od zavisnosti. Kako im pomoći, čućete od Diane Raketić, direktorke Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj sa kojom je razgovarala Ivanka Joksimović.

Urednik i voditelj Dijana Ivanov Kadić.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи