Vučić: Pritisci na Srbiju će biti sve jači

Pritisci na Srbiju će se dodatno pojačati u narednom periodu zbog principijelnih stavova u vezi sa sukobom u Ukrajini, poručio je predsednik Aleksandar Vučić. Šef države je naveo da zvanični Beograd neće uvesti sankcije Rusiji, ali i da ne može da prihvati verovatnu odluku Moskve o priključivanju četiri ukrajinska regiona Federaciji nakon održanih referenduma. Najavljuje brojne susrete sa evropskim liderima u narednom periodu, a o svim važnim pitanjima govoriće u obraćanju najavljenom za osmi oktobar.

U Inđiji je otvoren novi pogon danske fabrike "Grundfos". Nova fabrika prostire se na 17 hiljada kvadratnih metara, a investicija je vredna 20 miliona evra. Grundfos će u novoj fabrici proizvoditi pumpe za grejanje, klimatizaciju, vodosnabdevanje, za otpadne vode, a celokupna proizvodnja namenjena je izvozu.

Drugog dana posete Japanu, premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se sa premijerom te zemlje Fumiom Kišidom. On je podsetio da je juče obeleženo 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Japana, kao i  da je Šinzo Abe 2018. godine posetio Srbiju, posle čega je povećan broj japanskih investicija. Premijerka je poručila da je počastvovana što je imala priliku da prisustvuje državnoj sahrani lidera koji je bio veliki prijatelj Srbije. Od susreta sa japanskim rukovodstvom očekuje jačanje bilateralnih odnosa dveju zemalja.

Lokalne vlasti regiona u Ukrajini koji su pod ruskom kontrolom planiraju danas zvanično da zatraže od Kremlja prijem u sastav Ruske Federacije, kao posebne konstitutivne članice, javlja TAS. Prema izveštajima te agencije, ogromna većina ljudi u u Donjeckoj, Luganskoj, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti izjasnila se na referendumu za pridruživanje Rusiji. Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da te oblasti ostaju deo suverene teritorije Ukrajine i da rezultate referenduma Kijev i međunarodna zajednica smatraju ništavnim. Evropska unija ocenila je da je održavanje referenduma u četiri oblasti Ukrajine još jedno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta te zemlje.

Obeležava se Međunarodni dan prava javnosti da zna. Tim povodom, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović organizuje skup, na kojem će biti dodeljena tradicionalna priznanja organima vlasti koji su se u proteklih godinu dana posebno istakli u poštovanju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Marinović je za Radio Beograd rekao da će uspostavljanjem "Jedinstvenog informacionog sistema Informatora o radu", građani mnogo manje biti u situaciji da moraju da podnose zahteve za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

Urednici emisije Nataša Raketić i Miroslav Vojvodić.
Urednici vesti Nenad Selaković i Irena Jelovac.
Producent Ljubinka Dobrilović.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се