Читај ми!

Misija Dart - planetarni test odbrane Zemlje

Povodom obeležavanja Svetskog dana farmaceuta, Farmaceutska komora Srbije, pod sloganom „Apoteke ujedinjene u akciji za zdraviji svet”, tokom septembra i oktobra, organizuje edukaciju dece u vrtićima, predškolskim ustanovama i školama. Teme su različite, a cilj je unapređenje znanja o značaju negovanja zdravlja, o čemu mora da se vodi računa od najranijeg uzrasta. U ovom projektu učestvuje više od sto farmaceuta u isto toliko predškolskih i školskih ustanova u skoro 60 gradova i mesta u Srbiji. O tome, ali i o značaju konstantnog unapređivanja uloge farmaceuta u zdravstvenom sistemu, čiji je cilj da se pacijentima obolelim od različitih bolesti pruži kvalitetnija usluga preko farmaceuta savetnika, razgovaramo sa Sonjom Stojiljković iz Farmaceutske komore Srbije.

Istorijska misija "prvog planetarnog testa za odbranu" Zemlje od potencijalnog udara, čiji je cilj bio da skrene asteroid Dimorfos s njegove putanje, uspešno je izvršena. NASA je u noći između ponedeljka i utorka, letelicom Dart, pogodila asteroid, a poslednji trenuci uoči sudara snimljeni su kamerom na letelici. „Prvi put u istoriji poslali smo svemirsku letelicu i sudarili je sa asteroidom udaljenim sedam miliona kilometara od Zemlje", poručili su iz NASA. Ovim udarom Dart je skoro sigurno promenio kurs asteroida, uzimajući u obzir fundamentalne zakone fizike, ali će se to pouzdano znati u narednim mesecima, praćenjem ovog malog nebeskog tela. Da li je ovim počelo „novo doba za čovečanstvo", kako mnogi predviđaju i kakva je budućnost mogućeg ljudskog uticaja na svemir, pitamo astronoma Branka Simonovića.

Udruženje Alternativni centar za devojke iz Kruševca pokrenulo je kampanju pod nazivom „Podrži Super devojčice". Namera im je da u ovoj godini, uz podršku građana i različitih pravnih lica, obezbede novčana sredstva za najmanje deset devojčica, uzrasta od 8 do 14 godina, kako bi nastavile da neguju i razvijaju svoje talente u oblasti nauke, umetnosti i sporta. Stipendije će biti dodeljene 11. oktobra, na Međunarodni dan devojčica, koji je posvećen podizanju svesti javnosti o položaju devojčica širom sveta i potrebi da se taj položaj unapredi. O ovoj kampanji razgovaramo sa Jelenom Memet, direktorkom Alternativnog centra za devojke.

Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се