Premijerka Ana Brnabić u Japanu

Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću, deveti put je zabranjeno da poseti Kosovo i Metohiju. Trebalo je da otvori trg nevino stradaloj braći Milić u Kosovskoj Mitrovici i poseti napadnutog srpskog mladića Nemanju Mitrovića u bolnici u tom gradu. Petković je rekao da neće odustati od poseta i da mu Priština neće zabranjivati da pomaže srpskom narodu u pokrajini.

Predsednica Vlade Ana Brnabić prisustvovala je u Tokiju državnoj  Sahrani ubijenog bivšeg japanskog premijera Šinza Abea. Kao velikog prijatelja Srbije, predsednik Aleksandar Vučić odlikovao je Abea na Vidovdan Ordenom Republike Srbije na lenti. Abe je posetio Srbiju 2018. godine, i nakon toga, Japan je odbio da glasa za članstvo Kosova u Unesku. Premijerka se u Tokiju sastala sa premijerom Singapura Li Sjenlungom. Glavne teme razgovora bile su - digitalizacija javne uprave, moderno obrazovanje, ali i trenutna politička situacija u svetu.  Premijerka će se sutra sastati s japanskim kolegom Fumiom Kišidom, a razgovaraće i sa ministrom za digitalizaciju Tarom Konom.

Ukrajina: U četiri proruske oblasti, danas je poslednji dan glasanja o pripajanju Rusiji. Najžešće borbe se vode u Donbasu. Dmitrij Medvedev poručio da Rusija ima pravo da upotrebi nuklearno oružje ako joj je ugrožen opstanak. Zbog curenja gasovoda u Baltičkom moru, skočile su cene tog energenta u Britaniji i Holandiji.

U Srbiju je stiglo više od 373 hiljade doza četvorovalente vakcine protiv gripa. Distribucija te vakcine počinje danas i do kraja nedelje biće u svim zavodima za javno zdravlje. Iz Fonda ističu da su programom obavezne imunizacije definisane kategorije koje mogu da dobiju ovu vakcinu o trošku države. To su trudnice, stariji od 65 godina, deca starija od šest meseci, ukoliko imaju teška hronična oboljenja, zdravstveni radnici, kao i svi smešteni i zaposleni u gerontološkim centrima i ustanovama socijalno-zdravstvene zaštite.

Danas je Svetski dan turizma. Srbiju je lane posetilo 2 miliona i 590 hiljada turista. Stranaca je bilo nešto više od 870 hiljada. Domaći turisti su najčešće posećivali banje, a više od 52 odsto stranih turista obišlo je Beograd. Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Bosne i Hercegovine, Turske i Rusije. Najposećenije manifestacije lane su bile "Egzit" i "Bir fest" sa više od 200 hiljada posetilaca, dok je Guču posetilo oko 23 hiljada ljudi.

Fudbaleri Srbije igraće večeras poslednju utakmicu grupne faze u Ligi nacija protiv Norveške. Meč u Oslu prenosi naša televizija od 20.45 na Prvom programu.

Urednici emisije Nataša Raketić i Miroslav Vojvodić.
Urednici vesti Vladimir Mihajlović i Irena Jelovac.
Producent Svetlana Stevanović.
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи