Читај ми!

Srbija neće priznati rezultate referenduma u Ukrajini

Šef diplomatije Nikola Selaković izjavio je da Srbija ne može da prihvati rezultate referenduma u ukrajinskim regionima jer bi to, kako je istakao, bilo potpuno suprotno našim državnim i nacionalnim interesima. Objasnio je da u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija i opšte prihvaćenim principima i normama međunarodnog javnog prava Srbija ne može da prihvati te rezultate i naveo da je to suprotno našoj politici očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i posvećenosti principu nepovredivosti granica.

Referendumi o pripajanju Rusiji u četiri ukrajinske oblasti pod ruskom kontrolom - Donjecku, Lugansku, Zaporožju i Hersonu održavaju se treći dan. Ukrajina traži hitno sazivanje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija tim povodom. U ukrajinskom raketnom napadu na hotel Plej u centru Hersona poginule su dve osobe, a jedan nastradali je poslanik Vrhovne Rade Aleksej Žuravko. Administracija Hersonske oblasti nazvala je ovaj raketni napad na hotel "planiranim terorističkim aktom". Navodi se da su u tom hotelu u centru Hersona bili predstavnici medija i da je ukrajinska vojska za napad koristila obaveštajne podatke i dojavu predstavnika NATO-a.

U Italiji se održavaju parlamentarni izbori koji bi, kako se procenjuje, u kritičnom trenutku za Evropu zbog sukoba u Ukrajini i rasta cena energenata, politički kurs zemlje mogli oštro da pomere udesno. Predizborne ankete su pokazivale da najveću podršku ima liderka krajnje desnice Đorđa Meloni i njena partija Braća Italije. Ta stranka je deo desničarskog saveza sa Antimigrantskom Ligom Matea Salvinija i Forca Italija nekadašnjeg premijera Silvija Berluskonija.

Bruto društveni proizvod Srbije će prvi put u istoriji preći 60 milijardi evra, izjavio je ministar finansija Siniša Mali i dodao da je udeo BDP-a u javnom dugu 53 odsto, što je ispod nivoa Mastrihta od 60 procenata. Najavio je da se odmah nakon formiranja Vlade očekuje rebalans budžeta. Od 1. novembra penzije će biti veće za 9 odsto, a od 1. januara za dodatnih 11 odsto. Podsetio je i na povećanje minimalne zarade i povećanje plata u javnom sektoru, a sve iznad nivoa inflacije.

SPORT: Košarkašice Srbije izgubile su u trećem kolu Svetskog prvenstva od domaćina Australije sa 69:54. Izabranice Marine Maljković sada imaju dva poraza uz jednu pobedu i teži put do četvrtfinala. Naše odbojkašice igraju u 20 časova sa Kanadom u prvom kolu Svetskog prvenstvu u holandskom Arnemu.

Trećeg dana Lejver kupa u Londonu, Novak Đoković se od 14 i 30 sastaje sa Kanađaninom Feliksom Ože-Alijasimom. Danas su na programu još dva singla: Stefanos Cicipas - Frensis Tijafo i Kasper Rud - Tejlor Fric. Tim Evrope protiv Ostatka sveta trenutno vodi sa 8:4.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednici vesti: Nenad Selaković i Relja Trajković

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара