Читај ми!

Priča bez kraja

Baš tako glasi naziv novog albuma `Sanya D Rio` benda, jednog od onih koji važe za dugogodišnje prijatelje ove emisije. Ne zbog ličih odnosa, na koje nema prigovora- naprotiv, već zbog profesionalnog odnosa prema našoj kući i našem programu, što je višestruko provereno- prilikom rođendana `Vremena sporta i razonode`, odnosno prilikom kreiranja specijalne himne koja je pratila učešće naših olimpijaca u Tokiju. Dakle, Sanja i Muki, glavni junaci ove priče, sa svojim drugarima iy grupe, imaju novi nosač zvuka, sa čarobnim zvukom koji jednostavno tera na ples. Serijom vedrih pop nota osvajaju na prvo slušanje, nadamo se da će isto mišljenje imati naši slušaoci, jer svetska premijera njihovog novog albuma je ovde, danas, a ona oficijelna 7. oktobra u klubu `Polet`, u Cetinjskoj ulici.

Dragoljub Bovan godinama se s uspehom bavi paralelno kombat savateom i kik boksom. U prvom od ova dva sporta je i svetski priznat, baš nedavno vratio se iz Francuske, gde je - u Bulonjskoj šumi - osvojio srebrnu medalju na Evropskom šampionatu. Tokom godina nekako ga je najviše i htelo upravo srebro, ali Bovan to doživljava ljudski i sportski, kao još jedan motiv više, da naredni put, na nekim sledećim takmičenjima, dođe i do najsjajnijih odličja. Uostalom, višestruki je prvak države i Balkana, pobednik brojnih evropskih i svetskih kupova i takmičenja, dvostruki vicešampion sveta, pa nam s posebnim zadovoljstvom priča o kombat savateu koga još od 19. veka, kada je nastao, zovu i francuskim boksom. I sada je, na poslednjem prvenstvu Starog kontinenta, 70 odsto medalja pripalo Francuzima, koji su velesila u ovom sportu. 

U goste nam dolazi i poznati košarkaški i sportski stručnjak Bratislav Bata Đorđević. Nećemo, svakako, moći da izbegnemo košarku, makar kao propratnu temu, ali ovoga puta Bata dolazi u svojstvu predsednika udruženja građana `Vilina planina`. Osnovano je pre dve godine, ima oko sto članova, fizičkih i pravnih lica, među kojima su i sportski klubovi. Svi zajedno žele da skrenu pažnju na potrebu da se popravi kvalitet života naših građana, jer su zvanični podaci Svetske zdravstvene organizacije, a i naših naučnih institucija, alarmantni. Cilj je da se podigne svest kod građana da usvoje nove modele zdravog života kroz pojačane fizičke aktivnosti, večnu brigu o ishrani, duhovnosti i zdravstvenom statusu. Plan i program udruženja obuhvataju sve generacije, od dece predškolskog uzrasta do pripadnika trećeg doba i osoba sa invaliditetom. 

Košarka nam danas ne može izmaći, makar je i ovde u epizodnoj ulozi, jer predstavljamo jednog od kvalitetnijih domaćih stručnjaka zaduženih za kondiciju. Vladan Mizdrak biće naš sagovornik, za sobom ima dve decenije rada u oblasti fizičke, tehničke i mentalne pripreme brojnih sportskih klubova i reprezentativnih selekcija. Od 2016. godine orijentisan je isključivo na rad sa decom uzrasta od 9 do 18 godina. Tu je i individualni rad sa mnogim profesionalnim igračima iz oblasti fudbala, košarke, rukometa i odbojke. Ima i naučne oblasti iz sportske medicine, a mi ćemo saznati kad i kako je najbolje raditi sa mališanima, kada su optimalno spremni da se posvete sportu, na čemu treba posebno raditi s njima u tim nežnim godinama. Biće reči, svakako, i o značaju kondicije, fizičke spreme i kvalitetno obavljenih priprema kod onih koji se aktivno bave sportom.

Čućemo, tokom emisije, šta se dešava na Sajmu sporta u Beogradu, kako je protekla još jedna tradicionalna Dragon Boat trka na Adi Ciganliji, šta rade najvbolji planinari Srbije na Rajcu, kakva dešavanja imaju srpski rvači ovog vikenda. Naravno, tu su i uobičajeni prilozi iz sveta kulture, kao i javnog i kulturnog života. Desete po redu `Somborske muzičke svečanosti` dešavaju se od 29. septembra do 2. oktobra. Pred još jedan `SOMUS`, i to jubilarni, priča nam Mihajlo Zurković, pijanista i umetnički direktor festivala. Na međunarodnom sajmu umetnosti `Art Market Budapest` koji se održava od 4. do 9. oktobra 2022.godine, u Balna centru u Budimpešti, u okviru projekta `Most Serbia` izlagaće osam umetničkih galerija iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca. Premijera operete `Pariski život` i zvanično otvaranje nove sezone Opere i Teatra `Madlenijanum` očekuje nas 1. oktobra. U Institutu za umetničku igru od 26. septembra održava se Intenzivni jesenji seminar za klasičan balet, koji će voditi baletmajstor Karlos Montalvan sa Kube. Ženski centar `Milica` obeležio je Svetski ginekološki i onkološki dan, kako je to izgledalo- čućemo od Vesne Bondžić. Najavićemo i njihovu poznatu akciju `Daj pedalu raku`.

Ove jeseni prvi put se održava republički festival recitatora dece i mladih, pod nazivom `Recitaonica`, u Jagodini. Jedanaesto izdanje festivala `S.U.T.R.A`, najstarijeg festivala u Srbiji koji se bavi povezanošću nauke, umetnosti i tehnologije, pod sloganom `Digitalno zadovoljstvo`, otvoreno je u Muzeju nauke i tehnike. Peta po redu izložba u okviru projekta galerije `ARTE`, `Kolekcionar kao kustos i selektor`, nosi naziv ''Identiteti'' i biće otvorena danas, na četiri lokacije. Do 30. septembra u Zrenjaninu se može pogledati izložba fotografija Eda Igliča, koji se nalazi na prvom mestu liste deset najuspešnijih autora-članova Fotosaveza Srbije u 2021. godini, o tome nam priča Ankica Dostanić. Povodom Dana evropske baštine, Kulturni centar Čukarica u ponedeljak, 26. septembra organuzje nekoliko događaja na temu `Održivo nasleđe`. Srpska seniorska reprezentacija u badmintonu učestvvala je na turniru u Belgiji, čime je otvorena nova takmičarska sezona, kao i prikupljanje poena za plasman na laisti Svetske badminton federacije.

`Stopama despota Stefana Lazarevića`- naziv je izložbe otvorene u `Galeriji 73` na Banovom brdu, čiji je autor Milivoje Mišo Rupić. Nagrade `Neven`, koje se dodeljuju autorima dela za decu i mlade, ove godine pripale su Jasminki Petrović za knjigu `100 lica stolice` (najbolje delo iz oblasti beletristike) i Borisu Kuzmanoviću za knjigu `Babaroga` (najbolje ilustrovano delo). Obe knjige objavljene su u izdanju `Kreativnog centra`. Aleksandra Mihajlović u Barutani na Kalemegdanu predstavila je novi roman `Minijature`. Ksenija Matović, pesnikinja iz Herceg Novog, predstavila je u Beogradu svoju novu zbirku pesama pod nazivom `Karatoč`. `Rod oraha`- tako nosi naziv novog romana Dragana Hamovića, o kome se pre neki dan razgovaralo i u SKC-u. Biće reči o novim albumima Vladana Paje Vučkovića, Kikija Lesendrića i `Pilota`, kao i `Neverniih beba`. Saznaćemo i kako se vitezovi Srbije predstavljaju u Malom gradu u Smederevu, među zidinama drevne tvrđave.

Biće, dakle, dosta noviteta sa domaće muzičke scene, u kombinaciji sa starim doberim hitovima za sva vremena sa inostrane muzičke scene. Vitez kulinarstva Milijan Stojanič i ove subote preporučuje nešto lepo za nedeljni ručak. U realizaciji emisije učestvuju Saša Hajdin, Katarina Epštajn, Vesna Gemović i Branislav Jerković.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво