GS UN: Generalna debata svetskih lidera

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće u Njujorku otvaranju generalne debate svetskih lidera, u okviru 77-og zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja će trajati do 26. septembra. Vučićevo obraćanje na debati planirano je za sutra oko 18 časova po američkom vremenu. Pre otvaranja debate, svetskim liderima će se od 15 časova po našem vremenu obratiti generalni sekretar U-eN-a Antonio Guteres, koji će predstaviti svoj izveštaj.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković na marginama zasedanja Generalne skuštine imao je sastanke sa 20 šefova diplomatija. Razgovori u Njujorku bili su prilika i za iznošenje pozicija po pitanju Kosova i Metohije i pojašnjavanje vrednosti na kojima Srbija gradi borbu za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Rusija će nastaviti da produbljuje saradnju sa Srbijom, izjavio je predsednik Vladimir Putin. On je na ceremoniji uručenja agremana ambasadorima stranih država rekao da Moskva ceni napore srpskih prijatelja da sprovode uravnoteženu i nezavisnu politiku na međunarodnoj sceni. Putin je istakao da redovno razgovara sa predsednikom Aleksandrom Vučićem o ključnim pitanjima daljeg razvoja saradnje. Na svečanosti je prisustvovao srpski ambasador u Moskvi Momčilo Babić.

Evropa više pati od posledica sankcija koje je uvela Rusiji zbog rata u Ukrajini nego sama Moskva, i bilo bi najbolje da se odustane od osmog paketa kaznenih mera, jer će on samo dodatno produbiti probleme, saopštio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto. On je u Njujorku rekao i da je "ogromna većina" sveta izvan Evrope već shvatila da su posledice sankcija teže od posledica rata, jer izazovi sa kojima se svet trenutno suočava proističu iz sankcija, a ne direktno iz rata.

Trgovina ljudima u svrhu radne eksploatacije jedan je od najvećih izazova današnjice kada je reč o ljudskim pravima. Žrtve se sve više regrutuju preko društvenih mreža, a još uvek ne postoji dovoljna svest o tom obliku kriminala. Zbog toga su se u Beogradu okupili predstavnici ključnih institucija i nezavisnih tela na dvodnevnoj konferenciji pod nazivom ,,Borba protiv trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije u Evropi: standardi, realnost i nove strategije delovanja".

Etnografski muzej u Beogradu proslavlja 121-nu godinu od osnivanja. Dan muzeja obeležava se izložbom "Lepa kuća" autora Miloša Matića i dodelom nagrade "Borivoje Drobnjaković" za životno delo.

Urednik emisije Nataša Raketić.
Urednici vesti Vladimir Mihajlović i Irena Jelovac.
Producent Đorđe Radosavljević.



Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара