Читај ми!

Promovisani najmlađi oficiri Vojske Srbije

Ispred Doma Narodne skupštine održana je svečanost povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije. U prve oficirske činove promovisano je 135 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojno-medicinske akademije, među kojima je osam kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i jedan iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Predsednik Aleksandar Vučić istakao je, na svečanosti, da je gledano kroz istorijsku prizmu stvaranje moderne Srbije, nezamislivo bez učešća i velikih dometa vojske. Čestitajući novim oficirima, Vučić je ukazao da država i građani imaju poštovanje prema njihovoj rešenosti da budu deo sistema odbrane Srbije. Ponovio je da je naša zemlja opredeljena da sledi put vojne neutralnosti, ali i odlučna da čuva ono što je naše.

Organizatori Evroprajda saopštili su da je prema odluci Ministarstva unutrašnjih poslova i presudi Upravnog suda šetnja u okviru te manifestacije zabranjena, ali da će oni kao aktivisti koristiti demokratsko pravo na građansku neposlušnost i izaći na protest ispred Upravnog suda, a zatim krenuti do Stadiona Tašmajdan. MUP je o tom skupu obavešten, ističe se u saopštenju. Dodaje se da će se posle protesta aktivisti okupiti na stadionu Tašmajdan, gde će se program održati prema planu.

Ukrajinska vojska nastavila je ofanzivu na severoistoku zemlje. U Moskvi kažu da je Hersonska oblast i dalje pod ruskom kontrolom. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres rekao je kako planira da se sledeće nedelje na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sastane sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom i razgovara, između ostalog, o izvozu ruske hrane i đubriva na svetska tržišta.

U Pranjanima kod Gornjeg Milanovca obeleženo je 78 godina od istorijske spasilačke akcije Halijard u kojoj je sa improvizovanog aerodroma evakuisano više od 500 američkih i savezničkih pilota. Uz intoniranje srpske i američke himne i polaganje venaca na Galovića polju odata je pošta učesnicima istorijske misije, jedne od najuspešnijih akcija spasavanja tokom Drugog svetskog rata.

Urednik i voditelj:Slobodan Petrović

Urednici vesti:Nenad Selaković i Irena Jelovac

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи