Читај ми!

Šta su VAS SMS prevare i kako se zaštititi od uvećanog telefonskog računa?

Prevare putem SMSa, tema su koja ne jenjava, s obzirom da se svakodnevno pojavljuju korisnici mobilne telefonije koji se žale na uvećane račune iako se nisu prijavili za preuzimanje i naplatu poruka. Zaštita za većinu građana nije uvek jednostavna jer zahteva određenu digitalnu pismenost. Deca i stari su najčešće žrtve kompanija koje šalju takozvane VAS poruke koje koštaju oko 250 dinara, a firme ih šalju nekoliko puta nedeljno. Koje su najčešće greške koje pravimo koristeći Internet? Kako izbeći nepoželjna tarifiranja? Da li se ovakvim uslugama krši Zakon o zaštiti potrošača? Gosti: Srđan Spasojević, IT stručnjak i Mlade Alfirović iz NOPS-a.

Srbija je zainteresovana za novi stendbaj aranžman sa MMF-om. Ako bi došlo do postizanja finansijskog dogovora, trenutno važeći nefinansirajući Instument za kordinaciju politike bio bi otkazan. O prednostima i manama saradnje sa Fondom i šta sklapanje novog ugovora znači u trenutku svetske i domaće ekonomske krize, razgovaramo sa profesorom Ljubodragom Savićem sa Ekonomskog fakulteta.

Koliko rast životnih troškova utiče na standard studenata? Prema najnovijim podacima, u domovima ima mesta za svakog desetog studenta, a stanovi za izdavanje su u odnosu na 2020.godinu skuplji i do 40 odsto. Nove cene važe i za školarinu, udžbenike i obroke u menzi. U resornom ministarstvu su odlučili da studentska primanja prate troškove, pa će rate kredita i stipendija od jeseni biti veće. Inače, mladi u Srbiji smatraju da je za pristojan život potrebna plata veća od 100.000 dinara, a tek desetina ispitanika kaže da bi im bilo dovoljno 50.000 do 80.000, pokazao je Alternativni izveštaj o njihovom položaju i potrebama. Naša gošća je Milica Borjanić, članica Saveta za mlade Vlade Srbije i programska direktorka KOMS-a.

Zašto se danas toliko govori o zdravoj ishrani i dijetama? Da li je reč o stvarnim potrebama, stilu života, ili pomodarstvu? Stručnjaci upozoravaju da deca i mladi koji su rođeni u vreme ekspanije raznih industrijskih proizvoda ne razmišljaju mnogo o njihovom sastavu i uticaju pa ih smatraju svojom svakodnevnom potrebom. Kao posledica se javlja konstantno povećanje broja gojazne dece kojoj je često, još u najranijem uzrastu ugroženo zdravlje. O tome koliko je mala granica između zdrave ishrane i patologije i značaju preventive, razgovaramo sa specijalistom za ishranu primarijusom dr Brankom Konstantinović.

Urednik i voditelj Dijana Ivanov Kadić.

    

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи