Obeležavamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Srbija i Republika Srpska obeležavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u znak sećanja na 15. septembar 1918. godine kada su srpska i francuska vojska izvršile proboj Solunskog fronta. Centralna svečanost održana je u Bijeljini u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske i Srbije i patrijarha Porfirija. Ovaj istorijski trenutak od nas zahteva da se ujedinimo i shvatimo da naše nesloge biju bitke u kojima niko ne može da pobedi osim onih koji hoće slabu Srbiju i Republiku Srpsku, poručio je predsednik Aleksandar Vučić. On je istakao da izazovi sa kojima smo danas suočeni nisu mnogo manji od izazova generacije koja je pobedila u Velikom ratu. Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocenila je da je Srbija više od prijatelja i partnera. Srbija je ključni oslonac za opstanak i razvoj Republike Srpske, istakla je Cvijanovićeva. Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da jedinstvo i slobodu moramo osvajati i za nju se boriti. Republika Srpska želi što pre da se poveže sa Srbijom, naglasio je Dodik. Patrijarh Porfirije poručio je da je zastava vidljivi simbol jedinstva i duhovnog identiteta našeg naroda. Naš kulturni i duhovni identitet, prema njegovim rečima, izgrađen je i utvrđen na identitetu koji se zove crkva Hristova i ima temelje u pravoslavnoj veri.

Na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave počeli su radovi na deonici auto-puta od Bijeljine do Rače u dužini od 20 kilometara. To je nastavak auto-puta između Beograda i Sarajeva. Predsednik Vučić je rekao da će građani - kada budu gotovi radovi - moći da stignu od Beograda do Bijeljine za nešto više od sat vremena. Istakao je da gradnja auto-puta od Rače do Bijeljine za Semberiju znači život. Milorad Dodik je predložio da se deonica autoputa od Rače do Bijeljine zove - Autoput srpskog jedinstva. On je, takođe, zahvalio Srbiji na pomoći i podršci. Auto-put između Rače i Bijeljine biće otvoren za dve i po do tri godine.

U Ukrajini su ruske snage pogodile hidrotehničko postrojenje u Krivom Rogu u Dnjepropetrovskoj oblasti, pa su stanovnici nekoliko okruga ostali bez vode, tvrde lokalne vlasti. Ukrajinska vojska je sa više projektila gađale gradove Lisičansk i Stahanov. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u Kijevu će razgovarati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Fudbaleri Crvene Zvezde igraće u Turskoj protiv Trabzonspora u drugom kolu Lige Evrope. Utakmica počinje u 18 časova i 45 minuta. Prenos je na Prvom programu Er-Te-Es-a. U Ligi konferencija, Partizan će se sastati sa francuskom Nicom. Taj meč prenosićemo na našem programu od 21 čas.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić
Urednici vesti: Marica Serdar i Nenad Selaković

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара