Zabavnik - kraljica Elizabeta II

Kada se 1996. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu svečano obeležavao 70. rođendan kraljice Elizabete II, u listu „Obzerver“ parafrazirana je čuvena izreka: "Kraljevstvo umire, živela kraljica!"

Institucija monarhije u Britaniji mogla je biti upitna, ali ne i pozicija same kraljice, jer je „Njeno kraljevsko veličanstvo bilo jedina čvrsta tačka u svetu koji se obrušava." Rezultati ispitivanja javnog mnjenja potvrđivali su opšti utisak da je rejting kraljevske kuće u celini, sa osamdeset odsto u prvim posleratnim godinama, devedesetih pao na 36 procenata, ali se uprkos tome popularnost Elizabete II zadržala na 73 procenta, na čemu je mogao da joj zavidi svaki britanski političar. U prvoj deceniji novog milenijuma, čak 90 osto Britanaca imalo je pozitivan stav o kraljici, a njena popularnost bila je veća nego što je ikada dosegla njena pokojna snaha Dajana, verovatno najvoljenija britanska princeza svih vremena. Posebno posle smrti Kraljice majke, marta 2002, koja je decenijama bila najomiljeniji član kraljevske porodice.

Kraljica Elizabeta II u javnosti nikada nije napravila nijedan pogrešan korak, ili ga bar javnost nije većinski prepoznala, uprkos zamerkama na zakasnele i, prema nekim mišljenjima, pogrešne reakcije posle smrti princeze Dajane 1997. godine. Za većinu  Britanaca, kraljica je, u moralnom savršenstvu koje se očekuje od monarha, bila čak suviše savršena. Njena tiha samouverenost, sa precizno odmerenim mestom u britanskom redu stvari, posebno političkih, bila je simbol stabilnosti u svetu koji se ubrzano menjao. Toliko da su 1977. godine Seks Pistolsi snimili antimonarhističku pank himnu „God, Save the Queen", kao glas mnogih mladih Britanaca i parodiju državne himne. Doduše, pesma je zabranjena na radiju i televiziji BBC, a članovi grupe su uhapšeni posle njenog premijernog izvođenja, ploveći Temzom, na dan kada je kraljica Elizabeta slavila svoj srebrni jubilej - 25 godina vladavine.

A kada je, kao deo proslave 40-godišnjice njene vladavine, televizija BBC snimila dvosatni dokumentarni film pod nazivom „Elizabeta R: jedna godina u kraljičinom životu", na dan emitovanja, u večernjim satima, milioni televizijskih gledalaca istovremeno su uključili televizore i električna kuvala za tradicionalni engleski čaj. Zbog ogromnog interesovanja i opterećenja električne mreže, pad napona je bio toliki da je gotovo celu zemlju ostavio bez struje. Stotine dispečera hitno je vraćeno na posao, a sve hidrocentrale na Ostrvu radile su četiri sata punom parom da nadoknade neočekivani gubitak struje.

U današnjem Zabavniku - kraljica Elizabeta II, od Njenog kraljevskog veličanstva do pop ikone savremenog sveta.

Tekst čitali: glumac Bojan Žirović i autor emisije Mirjana Blažić

Muzički urednik: Nataša Mančić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи