Читај ми!

Kako kriza utiče na cene nekretnina i prodaju?

Kupovna moć građana opada, cene građevinskog materijala variraju, ali je potražnja za stanovima i dalje velika. Cene nekretnina su naglo skočile sa pojavom korone, a nove, astronomske cifre su dodatno porasle sa početkom rata u Ukrajini. Istovremeno, prema nedavno objavljenim podacima Republičkog geodetskog zavoda, smanjuje se broj stambenih kredita koji su najčešći način plaćanja. Da li su se građani uplašili zaduživanja kod banaka? Kako kriza u svetu utiče na prodavce i kupce u Srbiji? Hoće li kvadrati u narednom periodu biti još skuplji? To su neka od pitanja za Milića Đokovića, sudskog veštaka i procenitelja.

Tim organizacije „Save the children", u saradnji sa Fakultetom političkih nauka, uradio je veliko istraživanje o nasilju nad decom izbeglicama koja putuju balkanskom rutom. Deca su svedočila o radnoj eksploataciji koja im se dešava tokom putovanja, uključujući i prinude krijumčara na seksualnu eksploataciju ili druge vidove kriminala. Kako zaštititi decu? Šta je neophodno promeniti u politici Evropske unije i država koje pružaju utočište i ograničeni pristup azilu? Gost Bogdan Krasić, direktor Programa organizacije „Save the children".

Poljoprivrednici iz Vojvodine, koja je naše glavno područje za proizvodnju hrane tvrde da Srbija nema savremenu infrastrukturu za zaštitu od suša i poplava koja bi mogla da ublaži sve izraženije posledice klimatskih promena. Analitičari upozoravaju da probleme koje one donose država ne može da reši sama, već da deo odgovornosti moraju na sebe da preuzmu i poljoprivrednici i stručnjaci iz te oblasti. Sa njima je razgovarao Ivan Jovanović.

Kakvi su izgledi da u Švedskoj prvi put većinu osvoji krajnje desničarski blok i time direktno utiče na politiku zemlje? Izlazne ankete su u početku predviđale pobedu aktuelne levičarske koalicije, međutim, delimični rezultati koji su se kasnije pojavili daju prednost suprotstavljenoj opciji. Hoće li doći do promene vlasti biće poznato u sredu kada se završava brojanje glasova. Da li bi eventualna pobeda desničara izazvala seizmičke promene u zemlji poznatoj po svojoj liberalnoj tradiciji? O razlozima koji su uticali da se tas vage nagne udesno razgovaramo sa Aleksom Filipovićem iz Instituta za evropske studije

Urednik i voditelj Dijana Ivanov Kadić.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи