Читај ми!

Održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Težina situacije u kojoj se Srbija nalazi bila je glavna tema sednice Saveta za nacionalnu bezbednost. Zima će biti teška, ali ćemo imati energenata za grejnu sezonu, poručio je posle sednice predsednik Aleksandar Vučić. Naglašava da hrane i mleka u Srbiji ima dovoljno. Najavljuje da će od oktobra, svi koji smanje potrošnju struje u odnosu na isti mesec protekle godine, imati dodatne popuste. Vučić kaže da je od izaslanika Francuske, Nemačke i Evropske unije dobio predlog potpuno nove armature pregovora u Briselu, koja bi trebalo da dovede do skorog i konačnog rešenja pitanja Kosova i Metohije. Predsednik naglašava da mu je saopšteno da je "Vladimir Putin podigao zavesu i sada svi moraju da se izjasne sa koje će strane zavese biti". Mi smo ponovo postali kolateralna šteta sukoba velikih i njihovog neprincipijelnog ponašanja, kaže Vučić.

Prištinska policija na administrativnom prelazu Jarinje trajno je zabranila ulazak na Kosovo i Metohiju humanitarcima iz Bajine Bašte i Beograda Dimitriju Markoviću i Nenadu Jeremiću. Zabranu im nisu obrazložili, a Marković i Jeremić su sigurni da je razlog to što već deceniju našem narodu donose humanitarnu pomoć. I ovaj put nosili su pomoć u vrednosti od 5 hiljada evra.

Kralj Velike Britanije Čarls Treći poručio je, nakon što je i formalno proglašen za monarha na ceremoniji pred Pristupnim savetom u Londonu, da je njegova majka Elizabeta bila primer dugotrajne ljubavi i nesebične službe. Duboko sam svestan tog nasleđa, teških obaveza i zadataka koji su sada preneti na mene, rekao je Čarls. Proglašenju novog britanskog monarha prisustvovali su njegov sin princ Vilijam i kraljica supruga Kamila, a dogadjaj je prvi put u istoriji prikazan u televizijskom prenosu.

Nema mira u Ukrajni. Kijev tvrdi da su njene trupe oslobodile više od hiljadu kvadratnih kilometara harkovske oblasti. Moskva šalje vojno pojačanje u Herson. Ukrajina je jednostrano prekinula napajanje električnom energijom iz nuklearne elektrane Zaporožje. Proruska vlast
iz Zaporožja tvrdi da su Ukrajinci to namerno uradili.

Sisačko-moslavačka policija potvrdila je da je medju povredjenima u železničkoj nesreći kod Novske bilo osam stranih državljana te da se ostali detalji utvrdjuju. Putnički voz naleteo je sinoć na teretni koji je zbog kvara stajao na pruzi i u nesreći su poginule tri osobe a 11 je povredjeno. Ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izrazio je saučešće porodicama poginulih, kao i Vladi Hrvatske.

U Negotinu, rodnom gradu velikana srpske muzike, kompozitora Stevana Mokranjca, danas će biti otvoren festival "Mokranjčevi dani", koji se već 56 godina održava njemu u čast.

U Beogradu je počelo Svetsko prvenstvo u rvanju koje će trajati do 18. septembra. Oko 800 rvača iz celog sveta boriće se u "Štark Areni" za titulu najboljeg na planeti. Srbija će imati 12 predstavnika.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednici vesti: Marica Serdar i Vladimir Mihajlović

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара