Koliki će biti minimalac u Srbiji?

Mogu li sindikati i poslodavci da usklade stavove o visini minimalca, ili će sredinom meseca, kada ističe rok za njihov dogovor, poslednju reč dati Vlada? Minimalna prosečna zarada sada iznosi 35 hiljada dinara to jest 201 dinar po satu. Nadležni tvrde da je moguć rast od 14 odsto; za primanja u javnom sektoru od 12 do 25 procenata i isto toliko za zaposlene u Vojsci. Hoće li buduća primanja pratiti rast inflacije razgovaramo sa Zoranom Ristićem iz Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ i Nebojšom Atanackovićem, počasnim predsednikom Unije poslodavaca Srbije.

Jačanje inflacije i energetska kriza širom sveta pogađa i Grčku čije rane izazvane decenijskom finansijskom krizom još nisu zarasle. Vlada je od prošle godine potrošila više od četiri milijarde evra na subvencionisanje računa za struju i gas za domaćinstva, kompanije i poljoprivrednike. Najavljuju se i nove mere. Istovremeno, ne jenjavaju napetosti sa Turskom oko ostrva u istočnom Mediteranu i međusobnog osporavanja prava na eksploataciju nafte i gasa. Iz Atine se javlja Majda Šimunec.

U programu slobodnih aktivnosti koje đaci od petog do osmog razreda biraju, od ove godine nalazi se i Filozofija sa decom, za učenike sedmog i osmog razreda. Petaci i šestaci imaju sledeći izbor: Vežbanjem do zdravlja, Životne veštine i Medijska pismenost. U drugoj grupi za sedmi i osmi razred su: Preduzetništvo, Moja životna sredina i Umetnost. Stručna društva su pripremila i Domaćinstvo, Crtanje, slikanje i vajanje, Čuvare prirode, Muzikom kroz život i Sačuvajmo našu planetu. Resorno ministarstvo objašnjava da je cilj učenje putem rešavanja problema, saradnju, timski rad, kao i upotrebu savremenih tehnologija u obrazovne svrhe. O tome koliko će ove novine poboljšati opšte obrazovanje i životne veštine đaka i šta bi trebalo menjati u nastavnom programu, razgovaramo sa profesorkom Dragicom Pavlović Babić, nacionalnom koordinatorkom programa za međunarodno testiranje učenika za PISA testove.

Urednik i voditelj Dijana Ivanov Kadić.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи