Počela primena dogovora Beograda i Prištine

U Beogradu je otvoren prvi međunarodni sajam vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana". Učestvuje oko 400 izlagača i proizvođača vina iz više od 20 zemalja. Organizatori poručuju da je Sajam vina konkretan korak u ostvarenju cilja inicijative Otvorenog Balkana, zajedničkog tržišta koje podrazumeva slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga. Otvaranju sajma prisustvuju predsednik Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Dimitar Kovačevski.

Počela je primena usmenog dogovora Beograda i Prištine o ličnim dokumentima.  Beograd ukida dokumenta za vlasnike ličnih karata koje su izdale privremene prištinske institucije, dok ih Priština neće uvoditi za građane sa srpskim ličnim kartama. U obaveštenjima, postavljenim na svim administrativnim punktovima navodi se da je tim dogovorom pojednostavljen prelazak. Od ponoći je na snazi i uredba Prištine o preregistraciji automobila sa srpskim oznakama.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagovao je na poziv premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija Srbima da preregistruju vozila. Poručuje da kao što su sačuvane srpske lične karte na Kosovu i Metohiji, tako će se Beograd izboriti i za registarske tablice. Petković je ocenio kako Kurti da bi sakrio katastrofalno stanje u energetici, na dan početka sprovođenja dogovora o ličnim dokumentima, nastavlja da preti ukidanjem KA-EM registarskih tablica.

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju krenula je ka nuklearnoj elektrani Zaporožje, ali i dalje čeka na ukrajinskom kontrolom punktu zbog granatiranja Zaporožja. Rusija je saopštila da su se ukrajinske diverzantske trupe iskrcale nedaleko od elektrane i pokušale da je zauzmu. Grad Energodar ostao je bez struje, pošto je jedan od dva reaktora isključen zbog, kako je navela ukrajinska strana, ruskog granatiranja. Vojno-civilna administracija Energodara saopštila je da ukrajinska vojska izvodi masovne artiljerijske napade na stambene četvrti tog grada.  Rusija čini sve što je u njenoj moći da osigura bezbednost misije Međunarodne agencije za atomsku energiju u nuklearnoj elektrani Zaporožje, saopštio je šef diplomatije Sergej Lavrov.

Počela je nova školska godina. U osnovne i srednje škole u Srbiji krenulo je više od 740 hiljada đaka, među kojima 65 hiljada prvaka. Na početku prvog časa intonirana je himna Srbije "Bože pravde". Nastava će u novoj školskoj godini biti neposredna, a Tim za škole će i ubuduće razmatrati epidemijsku situaciju na nedeljnom nivou.

Tradicionalni "Skup slavista" počeo je na Filološkom fakultetu u Beogradu i trajaće do 21-og septembra. Učestvuje 60 studenata srpskog jezika sa univerziteta iz 17 zemalja.

Počelo je Evropsko prvenstvo u košarci, koje se održava u Češkoj, Nemačkoj, Italiji i Gruziji. Košarkaši Srbije stigli su u glavni grad Češke. Prvu utakmicu igraće sutra u Pragu sa Holandijom.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić
Urednici vesti: Irena Jelovac  i Nenad Selaković

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи