Zabavnik

Trećeg septembarskog dana 1939. godine, dva dana nakon što su Nemci ušli u Poljsku, Beograđani nisu znali gde će pre - na auto-trke oko Kalemegdana ili na otvaranja izložbe slika Save Šumanovića u prostorijama Novog univerziteta. Šumanović je izložio 410 slika različitog formata, što je bilo gotovo celokupno njegovo stvaralaštvo tokom poslednjih 11 godina rada i pet samostalnih izložbi. A u okviru proslave 16. rođendana kraljevića Petra II Karađorđevića, koji je bio tri dana kasnije, održan je prvi i jedini međunarodni Gran pri koji je obuhvatao auto-trke i trke motocikala, što je bila preteča današnje Formule 1. Učestvovali su najbolji vozači tog vremena, a ideja da tako nešto bude organizovano u prestonici potekla je od kraljice Marije, koja je bila jedan od najboljih vozača u predratnom Beogradu i zaljubljenik u automobilizam. Recimo, na veridbu sa kraljem Aleksandrom stigla je iz Bukurešta u svom automobilu "delaž". Naravno, sama je vozila.

Da li se sećate britanske grupe THE HERD? A muzičkih početaka Pitera Fremptona? Stariji se sećaju, mlađi nagađaju po njihovim hitovima koji se još uvek slušaju, a mi listamo magazin Džuboks s početka februara 1968, gde se kaže kako britanska grupa THE HERD  traga za pop-rajem još od svoje prve ploče I CAN FLY. Sad se momci iskreno nadaju da su taj raj našli upravo sa svojom najnovijom pločom IZGUBLjENI RAJ iliti PARADISE LOST.

Sredinom osamdesetih Smiljka je dobila vokmen. Bio je plave boje, na njemu je pisalo Sony i imao je ulaz za dva para slušalica. Doneo joj stric iz Kanade i kazao:

- Sad lepo možeš, ko onaj Japanac koji je izmislio ovo čudo, da slušaš opere i onu tvoju klasiku, a da mi brat i snajka ne polude od te vriske.

- A kasete? Odakle mi kasete s ozbiljnom muzikom? - pitala je Smiljka.

- Evo ti i kasete, dve su ti dosta, a dalje sama vidi šta ćeš. Ima na Radio Beogradu neka emisija, svakog dana po sat vremena puštaju te tvoje opere i štatijaznam, neko ciguljanje, pa snimaj sama. Ili čekaj da bude dan žalosti. Onda to vrte po ceo dan.

Urednik i voditelj: Mirjana Blažić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи