Читај ми!

Bez pomaka u dijalogu Beograda i Prištine

U Briselu je posle godinu dana održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine  na najvišem nivou.   Posle trojnog sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija sa predstavnicima EU, visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borelj je izjavio da na sastanku, koji je prema njegovim rečima bio posvećen rukovođenju kriznim situacijama,  nije postignut dogovor ali da će razgovori biti nastavljeni i narednih dana.   Predsednik  Vučić je tokom prethodna dva dana u Briselu razgovarao  sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom a u sredu se  sastao  i  sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.  Najavljeno da će se predsednik Vučić  obratiti javnosti po povratku iz Brisela ali i da će se u nedelju sastati sa predstavnicima Srba s KiM. O rezultatima dvodnevnog  boravka srpske delegacije u Briselu za Magazin na prvom govori  nekadašnji  predsednik Koordinacionog centra za Kosmet Nebojša Čović.

Ženski solidarni front iz Vranja, zajedno sa Centrom za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost i uz podršku Srpskog filantroskog foruma započinje sutra humanitarnu akciju pod nazivom "Sevap je merak". Akcija prikupljanja hrane za socijalno ugrožene građane počeće, simbolično, 20.avgusta, na godišnjicu smrti Diane Budisavljević, čije je veliko delo, pomaganja u nevolji potpuno nepoznatim ljudima i deci, inspiracija za organizatore akcije. Danas obeležavamo Svetski dan humanosti, sa ciljem da se ne zaborave humanitarni aktivisti i požrtvovani ljudi koji pomažu kada je to najpotrebnije, pa je i to jedan od razloga za razgovor sa Milicom Anđelković iz Ženskog solidarnog fronta u Vranju.

 

Ne prođe ni nedelja, pa skoro ni dan, a da se u Srbiji ne dogodi nasilje, da neko nije pokušao, pa i uspeo da digne ruku na sebe, da neka osoba nije napala i povredila svog bližnjeg, ili pravila haos na ulici, a beležimo često i tragične događaje sa smrtnim ishodima. Poslednji slučaj koji se dogodio prošle nedelje u Crnoj Gori je jedan od najstrašnijih primera ove vrste. Da li sa dovoljno pažnje gledamo na mentalno zdravlje u društvu, naročito u vreme više ili manje izmenjenog načina života koji je uzrokovala pandemija, zatvaranje, strah od zaraze? Koliko je teško prepoznati mentalno oboljenje, ili pogoršanje već narušenog psihičkog zdravlja? Kako se ponašati i šta uraditi kad u svojoj okolini prepoznamo da je nekom potrebno psihijatrijsko lečenje? Može li se nešto učiniti da se spreče takozvani "okidači" pogoršanja psihičkog stanja, na koji način privoleti obolelog da uzima redovnu terapiju, jer su česti slučajevi odbijanja lečenja? I, naravno, kako ovakve situacije da rešimo uvažavajući dostojanstvo i prava psihijatrijskih bolesnika? Ovo su neka od pitanja za našu gošću, Tatjanu Vlašković, psihijatra i psihoterapeuta.

Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво