Vodostaji blizu istorijskog minimuma

Sušni period u našoj zemlji se nastavlja, a manjak padavina uzrokovao je izuzetno niske vodostaje na rekama. Zbog niskog vodostaja na Dunavu i Savi koji je blizu istorijskog minimuma, na tri lokacije na tim rekama je intervenisano kako bi se omogućila nesmetana plovidba. Hidrolog Republičkog Hidrometeorološkog zavoda Jelena Jerinić kaže za Radio Beograd da se veća količina padavina očekuje za vikend na manjim vodotokovima, ali da to neće biti dovoljno da se prevaziđe aktuelna situacija. Zbog suše, proizvodnja struje u hidroelektranama smanjena je za 27 odsto u odnosu na prošlu godinu.

U ponoć stupa na snagu zabrana uvoza ruskog uglja u Evropsku uniju. Završava se prelazni period za početak primene tog embarga. To je bio deo petog paketa sankcija koji je Evropska unija donela u aprilu, a period od 120 dana određen je kako bi se industriji dalo vremena da se prilagodi zabrani tog uvoza. Energetska kriza pokreće brojna pitanja, a najvažnije za svaku zemlju je obezbediti sigurnost snabdevanja. Sem nafte, gde cene stagniraju ispod 100 dolara, cene gasa, uglja, a posebno struje i tokom celog leta zadržale su rekordno visok nivo.

Kineska vojska saopštila je da je uspešno završila vojne vežbe oko Tajvana, ali da nastavlja pomno da prati situaciju u Tajvanskom moreuzu. Istočna komanda je saopštila da će vršiti redovne patrole i da će vojska biti spremna za eventualne borbe. Tajpej odgovara da vojni manevri nadomak Tajvana imaju za cilj da se promeni status kvo u zoni Tajvanskog moreuza.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednici vesti: Vladimir Mihajlović i Nenad Selaković
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се