"Crne kutije" i za automobile?

Novi automobili u Evropskoj uniji postepeno se opremaju posebnim uređajima, takozvanim Event Data Recorderima (EDR), odnosno snimačima događaja u vozilima koji bi trebalo da razjasne šta se tačno dešavalo u trenutku saobraćajne nesreće. Zbog funkcionalne sličnosti sa snimačima koji se koriste u avijaciji, novi uređaji su prozvani “crnim kutijama” za automobile, mada su ograničenije u svom načinu rada. Konstruktori su već u obavezi da ispoštuju ovo novo slovo zakona, koji bi trebalo da počne da se primenjuje od 2024. godine. U stručnim, ali i širim krugovima, već traje rasprava hoće li ova novina doneti korist ili će dodatno da optereti vozače, o čemu razgovaramo sa profesorom Milanom Vujanićem, stručnjakom za bezbednost saobraćaja.

Završene su prve provere novih, modifikovanih vakcina protiv infekcije virusom korona koje su u pripremi, a planirano je da se pojave na jesen. Nova cepiva će biti specifična za omikron soj, ali su i američka i evropska agencija za lekove od proizvođača zatražile da dodatno prilagode zaštitu novim podvarijantama, koje postaju dominantne. Tako se, zapravo, nastavlja trka sa virusom, jer se on menja brže nego što može da se napravi adekvatna vakcina, a to će, kako kažu stručnjaci, trajati sve dok korona ne postane sezonski virus, poput gripa. O tome za naš program govori doktorka bioloških nauka, Jelena Begović, direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.


Nervoza, mrzovolja i usporenost, ili čak depresija i tuga, javljaju se u letnje vreme, a izazivaju ih teško podnošljive visoke temperature, zbog koje manje spavamo i više se nerviramo. Sve toplije vreme i sve duži periodi jakih vrućina loše utiču i na mentalno zdravlje ljudi, jer naša psihička osetljivost na vremenske prilike i promene temperature postoji, i ona je dokazana, mada je, takođe, istina i da neki teže, a drugi lakše podnose ekstremne vremenske prilike kakva je letnja žega. O uticaju visokih temperatura na psihu i ljudsko ponašanje razgovaramo sa Aleksandrom Kontićem, psihologom i psihoanalitičarem.


Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара