Читај ми!

Postoji li opasnost od predoziranja vitaminom D?

Nedavno su mnogi mediji preneli vest da je jedan muškarac u Velikoj Britaniji završio u bolnici posle višemesečnih problema sa zdravljem za koje se ispostavilo da su izazvani hipervitaminozom zbog prekomernog unosa vitamina D. S obzirom da su lekari od početka pandemije kovida 19 insistirali na redovnoj, dnevnoj suplementaciji tim vitaminom, posle više od dve godine počelo je da se postavlja pitanje - može li njegovo uzimanje, na svoju ruku i bez stručnog nadzora, da dovede do ne samo efekta suprotnog od željenog, već i potencijalne opasnosti po opšte zdravlje. O tome ćemo razgovarati sa imunologom prof. dr Borislavom Kamenovim.

Retko koja letnja sezona prođe a da ne bude zabeležen makar jedan slučaj napada stršljenova na ljude, nažalost često i sa fatalnim ishodom. Nedavno je baš tako bilo u Varaždinu, u Hrvatskoj, kada su dvojca muškaraca pokušala da uklone gnezdo stršljenova u jednoj garaži. Tim povodom smo se obratili Zavodu za zaštitu prirode Srbije, pa će nam entomolog Aleksandra Zatezalo reći kako da se ponašamo u susretu sa tim insektima i kako reagovati ako do uboda dođe.

U letnjem "Magazinu na Prvom" vodimo vas i u Manakovu kuću u Beogradu, delu Etnografskog muzeja koji čuva etnografsku zbirku slikara Hristifora Crnilovića, jednog od retkih istraživača i kolekcionara folklornog nasleđa, koji je za sobom ostavio tako značajnu kolekciju predmeta da predstavlja svojevrstan muzej narodnog stvaralaštva.

Sa vama - Elizabeta Arsenović

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се