Drugi dan konsultacija o mandataru nove Vlade Srbije

Predsednik Srbije drugog dana konsultacija blok o kandidatu za novog premijera razgovarao je sa predstavnicima izbornih lista Saveza Vojvođanskih Mađara, Zavetnika i koalicije patriotskog bloka.

Sukobi u Ukrajini se nastavljaju, a prema pojedinim izveštajima sa terena ruska vojska i lokalne snage preuzimaju sve veći deo Donjecka. Kijev je ponovo optužio Moskvu za bombardovanje civilnih područja i traži da se formira specijalni međunarodni sud koji bi se bavio zločinima u Ukrajini. Moskva negira optužbe i ističe da je prioritet akcije u Donbasu zaštita tamošnjeg stanovništva. Evropska komisija bi, prema saznanjima agencije Rojters, uskoro mogla da usvoji novi paket sankcija protiv Rusije.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine stavio je van snage Zakon o neprimenjivanju odluke bivšeg visokog predstavnika u Be Ha Valentina Incka o zabrani negiranja genocida. Apelacija Ustavnom sudu podneta je nakon što je Ustavni sud Republike Srpske u septembru prošle godine odbacio veto Kluba Bošnjaka u Veću naroda Republike Srpske na usvojeni zakon. Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da je trebalo da bude proglašena neustavnom intervencija Valentina Incka, jer nikakvim međunarodnim ugovorom, ni po domaćem zakonu ne može da nameće zakone.

Ispred zgrade Sobranja u Skoplju ponovo su se okupili građani koji se protive usvajanju predloga Francuske o ukidanju bugarskog veta i nastavku pregovaračkog procesa o članstvu Severne Makedonije u Evropskoj uniji. Parlament je prethodno nastavio raspravu o francuskom predlogu. Sednica se i danas održava uz vuvuzele i zviždaljke kojima opozicija ometa obraćanje poslanika vladajuće koalicije. Opoziciona VMRO-DPMNE oštro se protivi usvajanju francuskog predloga jer, kako tvrde, sprovodi bugarizaciju Severne Makedonije.

Cena evrodizela ostala je 218 dinara za litar, dok je benzin od 95 oktana pojeftinio za 4 dinara, pa je nova cena 199 dinara za litar. Te cene važiće narednih nedelju dana.

Na 63. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Oslu, članovi olimpijskog tima Srbije osvojili su dve srebrne i dve bronzane medalje, uz dve pohvale. Na Olimpijadi je učestvovalo 589 učenika iz 104 države.

Urednik emisije Nataša Raketić.
Urednici vesti Relja Trajković i Irena Jelovac.
Producent Aleksandar Radović.
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи