Švedska i Finska u NATO-u, nova geopolitička i bezbednosna slika Evrope

Švedska i Finska danas potpisuju protokol o pristupanju NATO-u. Odluka o tome doneta je pre nekoliko dana na samitu NATO-a u Madridu na kome su te dve zemlje zvanično pozvane da se pridruže Alijansi. Pozivu je prethodilo potpisivane memoranduma između ministara spoljnih poslova Švedske, Finske i Turske čime je za sada stavljena tačka na tursku blokadu procesa pridruživanja dve nove članice. Nakon potpisivanja protokola sledi ratifikacija u parlamentima zemalja članica, a očekuje se da će taj proces potrajati oko godinu dana.

Samit u Madridu, od strane učesnika označen kao istorijski, rezultirao je usvajanjem novog strateškog koncepta kojim se Rusija označava kao glavna pretnja bezbednosti saveznika, miru i stabilnosti u evroatlantskom području. U dokumentu se po prvi put spominje Kina kao izazov.

Kako će ulazak Švedske i Finske u NATO uticati na strateške odnose Rusije i NATO? Da li će promeniti geopolitičku i bezbednosnu sliku Evrope? Kako će Rusija odgovoriti na novo širenje Alijanse na njenim granicama?

Gost emisije je Bojan Bilbija, urednik u listu „Politika".

Urednik i voditelj je Ivana Pribićević.
У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи