Читај ми!

Dan sećanja na Jadovno

Danas se navršava 81 godina od uspostavljanja gospićke grupe logora Gospić - Jadovno - Pag u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. U taj kompleks su, tokom 4 meseca postojanja logora, dovođeni, a potom i ubijani Srbi i Jevreji sa čitave teritorije NDH-a. U velebitskim jamama, ali i na kamenitim obalama Paga ustaše su za samo 132 dana, od 11.aprila do 21.avgusta 1941. ubile više od 40 hiljada muškaraca, žena i dece. Od toga 38 hiljada Srba! Njih 2000 koji su preživeli do trenutka zatvaranja logora, transportovani su u novootvoreni logor Jasenovac. O predstojećoj jadovničkoj ekspediciji koja će put Gospića i Velebita krenuti 1.jula, ali i o strahotama koncentracionog logora Jadovno govori predsednik Udruženja "Jadovno 1941" iz Banja Luke Dušan Bastašić.

Predstavnici ovog Udruženja su nedavno boravili na području Gospića, Gračaca gde su otkrili ostatke nekoliko srušenih spomenika žrtvama fašizma i ustaškog pokolja koji su već 30 godina sakriveni od očiju javnosti. To su spomenik Vešala blizu Pravoslavnog groblja u Gospiću, zatim spomenik na Kruškovačama gde je stradala gotovo čitava porodica naše koleginice Đurđice Dragaš, kao i spomenik kraj Tučić ponora u Gračacu. Šta su članovi ekspedicije zatekli na tim lokacijama slušamo u reportaži Aleksandra Milivojevića.

Urednik i voditelj emisije Dijana Ivanov Kadić.

Fotografije: Đurđica Dragaš (lična arhiva)

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи