Читај ми!

Predsednik Vučić na GLOBSEK forumu u Bratislavi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje danas na godišnjem "GLOBSEK 2022 Forumu" u Bratislavi. Fokus skupa ove godine je i na mobilizaciji podrške i akcije za Ukrajinu i evropsko susedstvo, uključujući i Zapadni Balkan. Slovačka je prva zemlja u koju je Vučić otputovao nakon što je započeo drugi predsednički mandat. Predsednik Vučić je razgovarao sa Miroslavom Lajčakom o ispunjavanju obaveza iz Briselskog sporazuma. Vučić je naveo da je Lajčaku preneo punu posvećenost Srbije nastavku tog procesa i nastojanjima da se dođe do kompromisnog rešenja radi stvaranja boljih odnosa izmedu Srba i Albanaca.

Kosovska policija zabranila je vernicima i sveštenicima Srpske pravoslavne crkve da se, povodom Spasovdana, okupe na liturgiji u Crkvi Hrista Spasa u Prištini. Zbog toga liturgija je održana u Crkvi Svetog Nikole.Potez Kosovske policije osudila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Direktor Kancelarije Petar Petković naveo je, obraćajući se misijama Evropske unije i OEBS-a u Prištini, da niko ne bi trebalo da ignoriše religijsko nasilje Aljbina Kurtija.

Sukobi u Ukrajini su nastavljeni. Sjedinjene Američke Države šalju u okviru nove vojne pomoći Ukrajini mobilne raketne sisteme, Velika Britanija će poslati višecevne raketne sisteme, a Slovačka 8 haubica tipa ZUZANA DVA. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da isporuke oružja Ukrajini ne menjaju ciljeve ruske specijalne operacije i ocenio da će takvi potezi pogoršati situaciju i doneti još patnje Ukrajini.

Deo radnika Fijata održao je jutros jednosatni protest ispred kragujevačke fabrike. Protestovali su jer je kompanija nastavila da ih poziva na izjašnjavanje o odlasku na rad u inostranstvo ili socijalnom programu. To je, kako kažu, suprotno dogovoru sa premijerkom Anom Brnabić da će taj proces biti zamrznut. Pregovori radnika, kompanije i države se nastavljaju.

Tokom prošle godine auto - puteve u Srbiji koristilo je više od 64 miliona vozila što je skoro dva puta više u odnosu na 2012 - tu rečeno je na 4. Srpskom kongresu o putevima koji se održava u Beogradu. U Javnom preduzueću Putevi Srbije tvrde da se obim saobraćaja povećao zahvaljujući ulaganjima u gradnju novih i rehabilitaciju postojećih autoputeva. Glavni cilj Srbije je da se naše saobraćajnice integrišu u evropsku transportnu mrežu.

Liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu počelo je obeležavanje gradske slave - Vaznesenja gospodnjeg, Spasovdana. Liturgiju je služio patrijarh srpski Porfirije sa arhijerejima i sveštenstvom. Povodom obeležavanja gradske slave u 18 časova će početi Spasovdanska litija pod nazivom "Beograd se moli za mir".

Fudbaleri Srbije utakmicom sa Norveškom počinju učešće u Ligi nacija. Utakmica na stadionu "Rajko Mitić" počinje u 20 časova i 45 minuta i možete je pratiti na Prvom programu Radio Beograda.

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednice vesti Irena Jelovac i Marica Serdar.

Producentkinje Ljubinka Dobrilović i Bojana Tufegdžić.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи