Читај ми!

Beograd danas obeležava svoju slavu - Spasovdan

Sa prekidima, zbog raznih istorijskih okolnosti Beograđani slave svoju gradsku slavu već 619 godina. Kao i svake godine liturgija će biti održana od devet časova u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg. Drugi put za redom litija do Hrama Svetog Save će okupiti stanovnike prestonice u popodnevnim satima. Naš sagovornik ovog jutra je Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda.

Pre dva dana predstavljeno je najnovije izdanje GIGMETRA, prvog instrumenta koji opisuje takozvanu digitalnu geografiju jugoistočne Evrope. Ova merenja redovno se sprovode u Srbiji, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Severnoj Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj i pokazuju kakvo je stanje na na tržištu rada na daljinu. O tome šta je pokazao najnoviji presek, Miša Stojiljković pitao je profesora Vladana Ivanovića iz Centra za istraživanje javnih politika, koji je učestvovao u istraživanju.

Jun je i zvanično Nacionalni mesec mentalnog zdravlja u Srbiji. Istraživanje Instituta za mentalno zdravlje pokaazuje da u ovom momentu oko 15 odsto stanovnika Srbije ispunjava dijagnostičke kriterijume za neki od mentalnih poremećaja. Zbog toga će se tokom juna u Srbiji promovisati značaj očuvanja mentalnog zdravlja.

Organizacija Karitas i slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova su u okviru projekta za razvoj ženskog preduzetništva u poljoprivredi, donirali više od 40.000 evra udruženju "Ukus prirode" iz knjaževačkog sela Štipine.

Grad koji je za vikend uništio zasade voća i useve na teritoriji Arilja, Lučana, Trstenika i Kruševca ponovo je otvorio pitanje kako ubediti poljoprivrednike da deo prihoda ulože u osiguranje od elementarnih nepogoda za koje od države kroz namenske podsticaje mogu da dobiju povraćaj od 70 odsto opravdanih troškova tih investicija.

Tokom kretanja, ljudi se najviše oslanjaju na čulo vida jer svet koji vidimo oko sebe ne predstavlja ništa drugo nego sliku koju dobijamo odbijanjem svetlosti o razne predmete. Po istom principu funkcioniše i zvuk, koji, nailazeći na prepreku, stvara eho. Tehnika o kojoj se malo zna, a koja može mnogo pomoći slepim osobama u kretanju i orijentaciji, naziva se eholokacija. Za RTS nauku o tome govori Svetlana Vučković, profesor orijentacije i kretanja.

Takođe bićete u prilici da čujete priču prvom Parku ćirilice u Srbiji, koji se nalazi u Bajinoj Bašti.

Pred kraj jutarnjeg programa o novom muzičkom izdanju pod nazivom „Ime mi je ljubav" razgovaramo sa Beti Đorđević.

 

Urednik i voditelj Biljana Šujdović.

 

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи