Radioteka

Veljko Petrović: Neprijateljevo Sveto pismo (repriza)

Drama se odvija u vreme Prvog svetskog rata, na frontu između srpske i austrougarske vojske. Mladi poručnik Čobanić probija se kroz šumu na svom konju. On nosi poruku za komandanta Trećeg puka, koji se nalazi na prvoj liniji fronta. Iako je u neposrednoj opasnosti jer neprijateljski mitraljezi neprestano traže nove žrtve, zastaje kada ugleda jednu kosinu na kojoj leže mrtvi mađarski vojnici iz okoline Pećuha. Taj prizor ga pogodi jer su to njegovi bivši zemljaci. I on je poreklom iz Austrougarske, ali je odlučio da pobegne iz zemlje u kojoj se rodio da bi učestvovao u Prvom, a zatim i u Drugom balkanskom ratu.

Među poginulima on počinje da traži onog Mađara čije je Sveto pismo dobio od srpskog vojnika kojeg je sreo na svom putu. Srpski vojnik mu je precizno opisao poginulog od kojeg je uzeo Sveto pismo a zatim se pokajao, i zamolio je Čobanića da vrati knjigu. Pre nego što će knjigu položiti na mrtve grudi mađarskog vojnika, Čobanić nasumice otvara Sveto pismo i počinje da čita na jeziku kojim dugo nije govorio. On čita upravo one delove Hristove besede na Svetoj gori koji se odnose na zapovest - „ljubite neprijatelje svoje". Čobanić razmišlja o smislu svih tih frontova i granica i ratova, i pita se da li je i taj Mađar čitao isto ono što je njega, Čobanića, pogodilo u srce kao Hristova poruka na koju ljudi često zaboravljaju.

U drami igraju: Dubravko Jovanović, Branka Pujić, Milan Mihailović i Bora Nenić

Lektorka: Nataša Šuljagić
Muzički saradnik: Dragan Mitrić
Ton-majstor: Milan Filipović
Autorka dramatizacije i rediteljka: Melina Pota Koljević
Драмски програм

Autor:
Драмски програм Радио Београда

Драмски програм на РБ1 емитује репризну и премијерну продукцију у серији Драмске минијатуре суботом у 20:00, Драмски програм за децу недељом у 12:15 и у серији Радиотека недељом у 23:00. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи