Читај ми!

Borba protiv buke ili kako do mirnog sna?

Sa prvim zracima sunca, u Beogradu su i ovog proleća počele da niču bašte ugostiteljskih objekata. I dok kafići i klubovi šire svoju delatnost na javnom prostoru, građani se često žale da ostaju bez trotoara, zelenih površina pa i parking mesta, kojih inače nema dovoljno. Dodatno im mir remeti buka koja najčešće iz njih dolazi, naročito noću. Pod kojim uslovima se bašte mogu otvarati i kolike su kazne za kršenje propisa? Da li je novi Zakon o zaštiti od buke uticao na ugostitelje da zvučno izoluju svoje objekte, poštuju kućni red, ili su uglavnom nastavili da rade po starom? To su neka od pitanja za Ivana Divca, načelnika komunalne milicije Beograda.

Zbog rata u Ukrajini sve veći broj država, među njima i one najrazvijenije, se suočava sa mnoštvom ekonomskih izazova. Svetski program za hranu trenutno procenjuje da više od 300 miliona stanovnika pati od akutne gladi, ali i upozorava da se brojke menjaju na dnevnom nivou. Koje su moguće reakcije na istorijski najviše cene uglja, struje, gasa i drugih sirovina, kao i osnovnih prehrambenih proizvoda? To su neka od pitanja za docenta Svetozara Tanaskovića sa Ekonomskog fakulteta.

Potpisivanjem strateškog sporazuma o saradnji sa 21 uspešnom domaćom i stranom kompanijom koja ima svoja predstavništva u Srbiji, Fakultet organizacionih nauka je nedavno otvorio vrata nove zgrade za predstavnike privrede. Kako je najavljeno, ideja je da fakultet i preduzeća zajedno realizuju studentska takmičenja, studije slučaja, prakse, obuke i treninge. O ciljevima Sporazuma, značaju povezivanja visookoškolskih ustanova sa privredom i zašto je važno da obrazovanje prati potrebe tržišta rada, razgovaramo sa profesorom Dušanom Baraćem, prodekanom za digitalizaciju.

Švajcarska je na listi najvećih investitora u srpsku privredu. Takođe je među velikim donatorima za pružanje podrške razvoju civilnog sektora i jačanju lokalne samouprave. Već dve i po godine u Srbiji se realizuje Projekat „Zajedno za aktivno građansko društvo" čiji je glavni cilj podsticanje pojedinaca i organizacija da vlastitim angažmanom utiču na donošenje odluka koje se neposredno tiču kvaliteta njihovih života. Gošća Gordana Bekčić, savetnica za komunikacije ACT Projekta.

Autor Dijana Ivanov Kadić.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи