Читај ми!

Koliko smo daleko od univerzalne vakcine protiv svih sojeva korone?

Evropska agencija za lekove nedavno je objavila da će vakcine, prilagođene za određene varijante koronavirusa poput omikrona, biti odobrene verovatno do septembra. Koliko smo, međutim, daleko od proizvodnje univerzalnog cepiva koje bi bilo delotvorno poput sezonske vakcine protiv gripa? Odgovor tražimo od dr Ljiljane Sofronić Milosavljević, iz Instituta za primenu nuklearne energije.

Poslednjih godina sve češće se u pojedinim delovima sveta pojavljuju nove vrste insekata. Tu pojavu, saglasni su stručnjaci, uslovile su klimatske promene. Istovremeno upozoravaju da nove vrste, u većini slučajeva štetočina, sve više ugrožavaju zdravlje i opstanak šuma. Posledice po biodiverzitet, a posredno i po ljude mogu biti nesagledive. O tome ćemo razgovarati sa profesorkom Šumarskog fakulteta, Milkom Glavendekić.

Pre nekoliko dana obeležen je Svetski dan porodice. Takvim povodom najčešće govorimo o značaju očuvanja ove zajednice koja treba da omogući svakom svom članu da u društvu nađe mesto koje mu pripada. U stvarnosti, u funkcionisanju porodice teškoće postaju sve izraženije. Neretko  nađe se  pred iskušenjem da iz nje deca budu izmeštena. Organizacija "SOS Dečija sela" se već godinama bavi tim problemom, a na koji način i sa kavim uspehom saznaćemo od Maje Simić, saradnice za rad sa porodicama.

 Urednik i voditelj Olivera Stajić.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи