Читај ми!

Vrata Poljske širom otvorena za milione izbeglica iz Ukrajine

Međunarodni dan SOS telefona obeležava se 16. maja. Reč je o brojevima koje treba i mogu da pozovu žrtve nasilja kako bi dobili podršku i informacije kako da zaštite sebe i prijave nasilje. Među najaktivnijim i najbrojnijim linijama su one za prijavu nasilja nad ženama. Kakvu pomoć žrtva nasilja zapravo dobije kada pozove SOS telefon, i da li je pravno regulisano ko može da otvori ovakav kanal za komunikaciju sa najranjivijim kategorijama pitamo Vesnu Stanojević iz Sigurne kuće i Jasminu Nikolić iz Viktimološkog društva.

Polovina od ukupno šest miliona izbeglica iz Ukrajine ušla je u Poljsku. Uprkos tome, zahvaljujući do sad neviđenoj dobrovoljnoj mobilizaciji građana i države, u Poljskoj ne postoje izbeglički kampovi. Ukrajinci po prelasku granice odmah dobijaju lične brojeve koje imaju svi poljski građani, besplatne telefonske kartice sa internetom, zdravstveno osiguranje i pravo na rad...Zašto je Poljska širom otvorila vrata ukrajinskim izbeglicama, a zatvorila ih pred afričkim i arapskim izbeglicama koji su prošle godine pokušavali da uđu iz Belorusije? O tome ćemo više čuti u reportaži koju je zabeležila Nataša Jokić.

Narodna biblioteka "Desanka Maksimović" u Vlasotincu obeležava 110 godina rada. Nastala je iz Narodne knjižnice i čitaonice, osnovane 1912. godine. Raspolaže sa oko šezdeset hiljada publikacija a obnovu knjižnog fonda posle velikog požara koji je 2008. godine znatno oštetio ovu kulturnu ustanovu pomogao je i Radio Beograd kroz akciju Knjiga solidarnosti. Naš Zoran Nikolić se javlja iz Vlasotinca.

Sa vama, Jelena Vidić.

 

 

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи