Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi

Svake godine 11. maja odajemo počast svim dobrovoljnim davaocima krvi koji ovim humanim i nesebičnim činom pomažu da se spasu milioni života širom sveta. Samo jedna jedinica krvi može da spasi i tri života, mada ima operacija tokom kojih je za jednog pacijenta potrebno i po 5-6 jedinica krvi. Da bi zdravstveni sistem dobro funkcionisao potrebno je 40 davalaca na svakih 1000 stanovnika, odnosno četiri odsto, međutim u našoj zemlji ta stopa je na 3%. Zato je potrebno da što više zdravih stanovnika uzrasta 18 do 65 godina redovno daje krv, poručuju iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Govorićemo o prvom konkursu za održive gradove „Ekoopština", o značaju nastavničke profesije i predlozima za njeno unapređenje, ali i o poskupljenju hleba.

Saznaćemo i nešto više o Kozniku, srednjovekovnom utvrđenom gradu koji je dobro očuvan i posle 7 vekova dominira dolinom Rasine.

A čućemo i kako su deca i vaspitači iz vrtića Lunja posetili Radio Beograd i u našem studiju 6 naučili kako se snima pesma. Svoje znanje i iskustvo preneli su im profesionalci iz Radio Beograda 1, a s decom i njihovom vaspitačicom Renatom Radojević razgovarala je naša Nikolina Miljković.

Pred kraj emisije u program ćemo uključiti našu muzičku urednicu Katarinu Epštajn koja u Torinu prati takmičenje za Pesmu Evrovizije. Preneće nam kako je proteklo prvo polufinalno veče i kakva je atmosfera u timu naše predstavnice Ane Đurić Konstrakte.

Urednik i voditelj Miša Stojiljković

Probudite se uz Radio Beograd 1!

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи