Читај ми!

500-ta emisija

Sportski spomenar je na našem programu od 1. novembra 2009. a ovo je jubilarna, 500-ta emisija, pa će se razlikovati od uobičajenih. Posvetili smo je nekadašnjim sportistima – uspešnim ljudima i u drugim oblastima života. Podsetićemo vas na njihove sportske i profesionalne domete, ali i na neke događaje koji su obeležili prošlost našeg naroda.

Mačevalac i istoričar umetnosti Stanislav Staša Živković je u emisiji govorio o odrastanju na kraljevom imanju u Belju, večeri 9. oktobra 1934. kada je kralj Aleksandar Karađorđević ubijen u atentatu u Marseju, kao i oslobađanju Paraćina 1944-te.

Mačevalac i doktor tehničkih nauka Zoran Urošević se prisetio oslobađanja Beograda u Drugom svetskom ratu i putovanja u London 50-ih.

Nekadašnji skakač motkom i autor više od 5000 strana naučnih tekstova o sportu doktor Leon Lukman je pričao zašto je zbog bavljenja atletikom promenio životno zanimanje.

Bogoljub Stojmirović je govorio o svojim odbojkaškim počecima, ali i kako je rukovodio gradnjom hidrocentrala Kokin Brod i Đerdap.

Istoričar akademik dr Vasilije Krestić pričao je o svojoj odbojkaškoj karijeri u Partizanu i putovanju sa subotičkim Spartakom u Francusku.

Šahovski velikan Svetozar Gligorić je govorio kako je njegova ljubav prema muzici prerasla u komponovanje, a čućete i jednu od njegovih kompozicija sa kompakt-diska Kako sam preživeo XX vek.

Branislav Tapušković je pričao o svojoj stonoteniskoj karijeri i koliko mu je bavljenje ovim sportom pomoglo u advokaturi.

Čuvena rukometašica i teniserka Jelena Genčić je govorila o svom televizijskom stvaralaštvu, a mačevalac Mario Jobst o svojim značajnijim projektima.

Autor Miroslav Nešić.

Radio Beograd Prvi program od 16 do 17 časova.

 

Спортски споменар Спортски споменар

Autor:
Мирослав Нешић

Спортски споменар је посвећен историји нашег спорта. Говорећи о својим почецима, успонима и падовима, поразима и победама, највећим успесима, истакнути спортисти који су се тамичили у протеклих седам деценија стварају слику спорта на овим просторима. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи