Читај ми!

Naša planeta - naše zdravlje

Sedmi april obeležava se kao svetski dan zdravlja. Ovogodišnji slogan NAŠA PLANETA- NAŠE ZDRAVLjE, postavlja temu za razmišljanje o tome jesmo li sposobni da obezbedimo život sa čistim vazduhom, vodom i hranom dostupnom za sve. Pandemija koronavirusa, zagađenje planete, porast broja obolelih od kancera, astme i kardiovaskularnih bolesti upućuju na hitnu reakciju zdravstvenih sistema širom sveta fokusiranu na to da se obezbede, pre svega, zdravi uslovi života. Naš sagovornik, tim povodom, biće predsednik Udruženja za javno zdravlje, Dragoslav Popović.

Procenjuje se da bi zbog sankcija, nakon invazije Rusije na Ukrajinu, iz Rusije moglo biti izgubljeno čak tri miliona barela nafte. Globalno tržište se suočava sa pritiskom na dizel gorivo, a Evropa je najviše u opasnosti od nedostatka koji bi mogao dovesti i do racionalizacije potrošnje. Neke zemlje već ozbiljno razmišljaju o tome kako da uštede gorivo. Među njima je i Nemačka, koja bi mogla biti u ozbiljnom energetskom problemu i zbog velike zavisnosti od ruskog gasa. I to je jedna od tema emisije.

Astronomija je jedna od najstarijih nauka čovečanstva. Ima puno dokaza o interesovanju naših predaka za nebo. Na kamenim zidovima pećina u različitim delovima sveta pronađeni su oslikani motivi kosmosa i izrezane kosti sa fazama Meseca. Ljudi su od davnina računali na kalendar neba kako bi pratili sezone za setvu i žetvu i merili protok vremena. Astronomi, kako profesionalci, tako i amateri posvećuju svoje živote posmatranju i tumačenju predmeta i pojava na nebu. Sedmi april obeležava se kao Dan astronoma Srbije i istovremeno kao Dan Astronomske opservatorije Beograd, odakle nam kao sagovornica dolazi Jelena Kovačević Dojčinović.

Urednik i voditelj Olivera Stajić.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи