Читај ми!

Teodora bez premca

Odlukom Streljačkog saveza Srbije, mlada Kragujevčanka Teodora Vukojević zvanično je najbolja u Srbiji u gađanju puškom. Višestruka državna šampionka, nosilac nezvaničnog svetskog rekorda, Teodora sigurno grabi ka svetskom vrhu, iako joj je tek nežnih 19 godina. Jednim od najtrofejnijih srpskih sportova počela je da se bavi još u osnovnoj školi, sada privodi kraju Drugu kragujevačke gimnazije, na specijalnom filološkom smeru. Novu priliku za iskazivanje imaće ove sezone na finalu Kupa, državnom prvenstvu, Svetskom kupu u Kairu, Svetskom prvenstvu i nizu drugih takmičenja koja su na programu za 2022. godinu. Pred Teodorom je i odabir fakulteta, a trenutno se dvoumi između jezika i psihologije, no puška je svakako uvek kraj nje, u pravim rukama.

Razgovaramo ovog popodneva i sa fudbalskim golmanom Filipom Kljajićem, nekadašnjim golmanom Partizana, koji se nedavno vratio iz Azije. Tamo je dve godine branio za ekipu Omije iz Saitana, uspešno je čuvao mrežu japanskog drugoligaša i doveo ga u mirnu luku, daleko od ispadanja iz tog ranga takmičenja. I na drugom kontinentu pratio je utakmice svog nekadašnjeg kluba, kao i naše lige generalno, pa ćemo čuti šta uoči nastavka sezone misli o šansama svog bivšeg kluba, sa kojim je osvojio dve titule, da ostane na čelu tabele do završetka šampionata.

Dvadesetogodišnja Nađa Milijančević biće prva Srpkinja koja će se boriti u boksu bez rukavica. Potpisala je ugovor sa najvećim američkim sportskim agentima i već u aprilu će se oprobati u ringu u Majamiju. Mlada Zemunka je prvim sportom počela da se bavi kada je imala samo šest i po godina, bavila se karateom, pa kik boksom, koga je otkrila u petom razredu osnovne škole. Docnije je postala dvostruka evropska i svetska šampionka u kik boksu za juniore, a onda se odlućila za novu promenu discipline i tu je sada, u boksu bez rukavica, kojim se - kažu upućeni- baveborci uglavnom na kraju svojih karijera. Naša Nađa smatra da to nije strašno i pokušaće da u slavi uživa u svojim mladim godinama.

Odbojkašice TENT-a iz Obrenovca postigle su veliki uspeh u prvoj utakmici četvrtfinala Kupa izazivača, savladavši ekipu Medžidije na njenom parketu rezultatom 3-1. Koronom oslabljeni sastav `energetičarki` nije razmišljao o predaji, već su izabranice Vladimira Vasovića dale sve od sebe i obezbedile izuzetnu prednost pred revanš meč u Srbiji. TENT je tako upoptpunio uspeh srpske klupske odbojke, imajući u vidu da je prethodno i Vojvodina ubedljivo u gostima savladala tim Zenita u Ligi šampiona, i to usred Sankt Peterburga. Ovog vikenda nastavlja se i šampionat Srbije, TENT će za rivala imati ekipu Železničara iz Lajkovca, ovaj meč biće prenošen u nedelju na Drugom tv kanalu naše kuće. O uspehu u Rumuniji i nastavku domaćeg prvenstva, razgovaramo sa primačem servisa TENT-a, iskusnom Jelenom Bekom Stanimirović.

Rafael Nadal i Danil Medvedev igraće sutra u finalu `Australijan opena` , obojica tenisera imaju pregršt motiva da postanu novi šampioni Australije. Španac juri rekordni 21. trofej na grend slemovima, čime bi pretekao Novaka Đokovića i Rodžera Federera, dok ruski teniser želi svoj drugi grend slem trofej u karijeri, koji bi mu pomogao da se domogne prvog mesta na ATP listi. Kako kaže naš analitičar, teniski ekspert Radmilo Armenulić, ko god da pobedi- neće nam biti pravo. Ako trijumfuje Nadal- oboriće rekord u broju titula, ako bude bolji Medvedev- preuzeće čelnu poziciju na svetskoj listi. Dileme više nema kada su dame u pitanju- australijska teniserka Ešli Barti potvrdila je dominaciju u ženskom tenisu i osvojila prvu titulu na Australijan openu u karijeri. Barti, koja već više od godinu dana suvereno vlada ženskim tenisom, trijumfovala je u Melburnu bez izgubljenog seta, a u finalu je savladala Amerikanku Danijel Kolins, rezultatom 6:3, 7:6. Među juniorkama najbolja je Hrvatica Petra Marčinko, ona je ranije u četvrtfinalu bolja od novog srpskog otkrića, mlade teniserke Lole Radivojević.

Naš sagovornik ovog popodneva je i muzičar Aleksandar Sedlar - kompozitor, dirigent, multiinstrumentalista sa diplomama dva fakulteta, odnedavno vlasnik albuma za Produkciju RTS. Master studije komponovanja završio je u Americi. Muzički poznavaoci znaju ga kao kompozitora dela koja izvođenih od Kolarca do Berlinske filharmonije, televizijski gledaoci kao muzičara koji je svirao u mnogim šou programima, studenti kao profesora na muzičkoj akademiji u Nišu, a mlađa publika kao lidera grupe "Sale i Sedlari". Njegova dela izvode se i u inostranstvu.. Sedlar je takođe jedan od istaknutijih pop muzičara u Srbiji. Kao gitarista, klavijaturista aranžer i producent -radio je sa najvećim imenima pop scene u regionu, poput Zdravka Čolića, Željka Joksimovića, Nemanje Radulovića... Komponuje muziku za film i pozorište. Pored gitare svira klavir, bas i bubanj, na ovom albumu dokazuje da ume i da peva.

Govorićemo i o prelasku Dušana Vlahovića u Juventus, odnosno mlađanog Lazetića u ekipu Milana, najvićemo i trideseti po redu Zimski fudbalski turnir Čukarica 2022, pratiti kretanje rezultata na utakmica evropskhi fudbalskih šampionata koji su u toku. Kao i svake subote, čućemo i niz priloga i zvučnih zapisa iz sveta pop kulture, javnog i umetničkog života, uz preporuke za knjige koje treba pročitati, predstave i filmove koje valja pogledati. Vitez kulinarstva Milijan Stojanić ima novi predlog jelovnika za nedeljni ručak. U realizaciji emisije učestvuju i Aca Kostić, Katarina Epštajn, Ljubinka Dobrilović i Vesna Gemović.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи