Читај ми!

"Srbi u Beču" monografija Dejana Medakovića- nova emisija

U večerašnjoj emisiji "Kod dva bela goluba" zavirićemo u obimnu monografiju "Srbi u Beču" Dejana Medakovića i saznati kako se u ovom gradu desio naš “snažan susret sa svetom" i kako je došlo do "prihvatanja nove kulturne orijentacije...”

Dejan Medaković je smatrao je da se baš u Beču odigrao najvažniji proces naše kulturne i političke istorije koji je kulminirao buđenjem nacionalne svesti. O tome ovako u monografiji piše:

"...tu se obavlja i naše opraštanje od starog nasleđa koje smo Velikom seobom doneli sa sobom, i koje traje, ili bolje reći istrajava u nekim formama sve do sredine 18. -tog veka, kada se javljaju velike promene u slikarstvu, arhitekturi i uopšte, u celokupnom životu."

Prateći kroz dvanaest poglavlja ove monografije promene i novine koje pokazuju "procese srpske evropeizacije" upoznaćemo se i sa onim Srbima koji su živeli i radili u Beču, sticali univerzitetske diplome, vojnička znanja i zvanja i privrednička iskustva. Podsetićemo se da su ulicama ovog grada šetali naši vladari i političari, književnici i umetnici, trgovci i činovnici, vojnici i studenti.

Autor: Aleksandra Jagodić.

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи