Читај ми!

Šta znači endemska bolest i može li kovid 19 to da postane?

Konstatacija da bi virus korona mogao da postane endemska bolest se sve češće može čuti kada je reč o potencijalnom kraju pandemije. Neke evropske zemlje već prave okvirne planove za ovakav razvoj događaja, mada Svetska zdravstvena organizacija i drugi zvaničnici upozoravaju da nismo baš blizu toga da se pandemija proglasi završenom. Šta tačno označava termin endemska bolest i da li je to uobičajen scenario za virusne epidemije? O tome razgovaramo sa virusologom Nadom Kuljić Kapuljica.

Ubrzani tempo digitalizacije, podstaknut pandemijom korona virsa, doveo je do rekordnog broja globalnih sajber napada, upozorio je Svetski ekonomski forum u najnovijem godišnjem izveštaju. Posebno su opasni napadi na infrastrukturne sisteme jer smanjuju mogućnost obavljanja osnovnih javnih usluga, a troškovi u proseku iznose 3,6 miliona američkih dolara po incidentu. Kako se boriti protiv visokotehnološkog kriminala? Da li je podjednako ugrožena bezbednost pojedinaca, privatnih kompanija ali i sistemi državnih institucija od posebnog značaja? To su neka od pitanja za Ivanu Radoičić iz kompanije Security Academy.

Kako prepoznati talenat u detetu, i zatim ga usmeriti i negovati na najbolji način? Da li je talenat jednak genijalnosti? Ima mišljenja da je svako dete talentovano u nekoj oblasti, samo taj talenat treba na vreme uočiti i dalje usmeravati, a prvi korak u radu sa nadarenima je njihovo otkrivanje u ranim godinama. Jesu li talentovanoj deci potrebni prilagođeni nastavni planovi i specijalno obrazovanje? Zašto se u SAD vodi polemika oko toga da su specijalne škole za talente u suštini pokazatelj nejednakih šansi za sve, pa se čak predlaže i njihovo ukidanje? Kako pronaći pravi put za razvoj što većeg potencijala i kvaliteta kroz školovanje dece? O tome govori Nikola Srzentić, rukovodilac Regionalnog centra za talente.

Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи