Читај ми!

Milioneri apeliju "Oporezujte nas bogate i to sada!"

Gotovo tri meseca u Kragujevcu radi Postkovid savetovalište za mentalno zdravlje, prvo takvog tipa u Srbiji, za pacijente koji posle preležanog korona virusa imaju bilo kakvu vrstu psihičkih smetnji. Na čelu Postkovid savetovališta je dr Suzana Perović, neuropsihijatar i šef Savetovališta za mentalno zdravlje koja za Magazin govori o rezultatima dosadašnjeg rada i najčešćim problemima na koje su se pacijenti žalili.

Pandemija KOVID‑19 posebno je uticala na smanjenje kvaliteta nege porodilja i novorođenčadi širom sveta, pokazalo je međunarodno istraživanje sprovedeno u 19 zemalja, među kojima je i Srbija. Kako se navodi, čak i u zemljama EU dokumentovano je pogoršanje ključnih indikatora, od smanjenog korišćenja zdravstvenih usluga za majke i novorođenčad, do nedovoljnog prisustva ili potpunog odsustva porodice, slabe podrške za dojenje. Kakvi su rezultati istraživanja položaja porodilja pitamo Jovanu Ružičić iz organizacije Centar za mame.

Više od 100 milionera sveta uputilo je svojim vladama sledeći apel: "Oporezujte nas bogate i to sada". Njihovu zajedničku poruku je prenela humanitarna organizacija Oksfam. O tome šta se krije iza ovog poziva i koliko su iskrene namere onih koji su tokom pandemije udvostričili svoje enormno bogatstvo razgovarano sa profesorom Mihailom Crnobrnjom.

Ponovo se usijalo na krajnjem istoku Evrope, a u epicentru je Ukrajina. Na optužbe zapada da Rusija sprema invaziju na tu zemlju i smenu vlasti u Kijevu, Moskva uzvraća da se tenzije dižu kako bi se dobio alibi za širenje NATO na Ukrajinu. Gomila se oružje u regionu, zapad povlači diplomatsko osoblje...Vodi li novo zaotravanje neminovno u oružani sukobe, još jedna je tema Magazina na Prvom.

Urednik Jelena Vidić.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи