Читај ми!

Lakonoga iz Bečeja

Žestok nalet omikron virusa sprečava nas u želji da, kao i obično, imamo dosta gostiju u studiju. Jednostavno, ne bismo voleli da nam se porazboljevaju oni koje s poštovanjem dočekujemo u našem studiju i odistinski im želimo lepe i uspešne karijere. Zato ćemo, makar ove subote, uglavnom telefonom razgovarati sa brojnim mladim sportistima iz svih krajeva Srbije, uz želje da sve ovo bude jednom samo ružna prošlost i i nadu da ćemo živeti normalno i na isti način baviti se sportom. Jedna od naših sagovornica ove subote je Aleksandra Radić, zvanično najuspešnija sportistkinja Bečeja za 2021. godinu. Aleksandra  je najbolja disko dens plesačica u Srbiji, time se bavi od svoje 4. godine, odnosno već 25 godina. Svoje znanje svakodnevno prenosi deci u plesnom klubu `Max dance` u Bečeju,  koga vodi zajedno sa svojom sestrom Marinom. Pored svakodnevnih treninga i mnogih takmičenja, Aleksandra je uspešno završila i master  studije na Ekonomskom fakultetu u Novom Sadu. Njen cilj je osvajanje zlatne svetske medalje u disko densu. Najbolji rezultat do sada ostvarila je lane, na Evropskom prvenstvu urban plesova osvojila je 2.mesto i titulu vicešampiona u konkurenciji 49 takmičara.

Slavica Crnovčić, 18- godišnja karatistkinja petrovaradinskog kluba „Dodersport", na Prvenstvu Balkana, održanom nedavno u Rijeci, okitila se sa dva odličja. Ona je kao članica kata tima Srbije, zajedno sa Minom Nešić i Milicom Nikolić, takmičarkama `Roda Čukarice` iz Beograda, osvojila zlatnu medalju, dok je u pojedinačnoj konkurenciji mlađih seniorki osvojila bronzano odličje. U Poreču je, pak,  sa kata timom osvojila i prvu seniorsku bronzanu medalju. Slavica je, inače, odlična učenica matematičke gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu, a u sportskoj biografiji do sada ima osvojenih osam medalja sa balkanskih šampionata u karateu. Divna prilika da joj čestitamo i poželimo sve najlepše u nastavku karijere.

Srbija i Beograd će od 22. do 25. marta biti domaćini Svetskog prvenstva u hokeju na ledu za dame u B grupi, divizije tri. Učešće na ovom Svetskom šampionatu biće upisano zlatnim slovima u istoriji našeg ženskog hokeja na ledu, s obzirom da će ova generacija hokejašica imati privilegiju da prvi put igra na nekoj od planetarnih smotri. Danas se održava i interesantan turnir u Subotici, odakle će nam se javiti selektor naše ženske reprezentacije Uroš Brestovac i ispričati nešto više o pripremama naših devojaka za veliki šampionat. Prošlog vikenda igrale su sparing susrete sa ljubljanskom Olimpijom, bilo je to lepo iskustvo za našu hokejašku mladost. Poslednji pripremni turnir pred SP biće krajem februara u Zagrebu ili u Sisku, posle čega će uslediti završne pripreme u našem glavnom gradu.

Među našim sagovornicima ovog subotnjeg popodneva biće i Vladan Milosavljev, zamenik kapitena i golgeter fudbalskog kluba Inđija. Sremci su na okupu od 15. januara, pripreme su uveliko u toku, slede i prijateljske utakmice, potom i dolazak u Tursku, zakazan za 4. februar, gde idu pod vođstvom šefa stručnog štaba Nebojše Jandrića. Milosavljev je, bez sumnje, najiskusniji pojedinac Inđije, 35 mu je godina, trči kao mladić, a golove je tokom karijere postizao u čak sedam zemalja. Želja mu je da sa Inđijom ponovo uđe u društvo najboljih, u našu elitnu fudbalsku diviziju.

Jedna od naših sagovornica je i Aleksandra Rapaić, mlada ali već trofejna bokserka i kikbokserka. Trenutno se sa bokserskom reprezentacijom Srbije nalazi na Avali, na pripremama za Kup nacija, koji se održava 24. januara, uz učešće 165 bokserki iz 25 zemalja, naravno u zavisnosti od zdravstvene situacije kod nas i u svetu. U godini za nama osvojila je brojne nagrade, pored ostalog treći put za redom postala je šampion Srbije u olimpijskom boksu, valja reći i da se okitila zlatnom medaljom na prvenstvu Balkana u Zagrebu, prethodno je na istom takmičenju u Turskoj bila srebrna, već je bilo i priznanja na ranijem Kupu nacija, bila je i prvakinja Starog kontinenta u mlađim kategorijama. Devojka iz Žitišta više od pola svog života je u treningu, poćela je uz karate, potom postala članica kik boks kluba `Spartanac`, što se tiče boksa- tu je klub `Petrograd`, u kome je i aktuelni selektor reprezentacije Milan Piperski. Ćućemo kako se odvijaju pripreme i kakvi su Aleksandrini planovi za ovu godinu.

Rukometni klub Naisa ozbiljno se priprema za nastavak prvenstva, ispunjene su neke od želja trenera Živojina Maksića i prva kvalitetna pojačanja su već stigla. Došla je u niški klub 24-ogodišnja golmanka Katarina Kosanović, pristigla je iz ekipe Mladosti iz Nove Pazove, a ponovo je u starom jatu i 28-ogodišnja Jelena Terzić, iskusni desni bek, po povratku iz Brašova, iz ekipe Korona iz Rumunije. Jelena je igrala i u dresu sa državnim grbom i važi za jednog od najboljih desnih bekova u Srbiji. U Naisi je već ostavila dubok trag, a pre toga nastupala je za ekipu Zaječara i Jagodine... Gde god da je igrala, bila je jedna od najefikasnijih igračica. Jelena je upravo ono što Naisi fali-levoruka igračica koja može da postigne gol sa distance. Čućemo Terzićevu, da joj poželimo sve najlepše u svom starom klubu, da čujemo kako je pregurala Koronu i kakve su ambicije kluba iz grada na Nišavi u nastavku šampionata države, ome se okreću u potpunosti.

Našu zlatnu prošlost u plivanju ispisali su Milorad Čavić i Nađa Higl, sadašnjost pišu Velimir Stjepanović, Andrej Barna, Anja Crevar, a budućnost je u rukama generacije koju predvode Nina Stanisavljević, Tanja Popović, Uroš Živanović...Devojčice i dečaci rođeni 2004, 2005. i mlađi najavljuju berićetne dane za srpsko plivanje, potvrđuje nam to naš današnji sagovornik, predsednik Stručnog saveta PSS i čovek koji je napravio bum sa leskovačkom Dubočicom Dušan Veličković. Veličković u gradu na Veternici radi sa Ninom Stanisavljević, Anom Marković, Urošem Živanovićem, a godinu dana je pod njegovom komandom bila i Tanja Popović. Veličković naglašava- `- Mi smo u Leskovcu stvarno zadovoljni uslovima, koje smo postepeno gradili našim rezultatima. Mnogi gradovi u Srbiji imaju adekvatne uslove, ali ne i rezultate. Žao mi je Beograda koji ima mnogo klubova, a premalo bazena...`  

U fudbalskim krugovima Vladan Radača, nekadašnji golman Rada i reprezentacije Jugoslavije, ostaje upamćen kao najstariji debitant u državnom timu, bilo je to 1987. godine, u meču sa Engleskom na stadionu Crvene zvezde, bilo mu je tada 32 godine. Od reprezentativnog dresa se oprostio 4. juna 1988. protiv SR Nemačke (1:1) u Bremenu. Tokom fudbalske karijere, čuvao je mrežu Radničkog iz Svilajnca, Bora, Radničkog iz Pirota, Prištine, Trepče, Rada- bio je član generacije kluba sa Banjice koja je ostvarila istorijski uspjeh plasiravši se u Prvu saveznu ligu u sezoni 1986/87. Posle Rada, jedno vreme proveo na golu sarajevskog Željezničara, a igračku karijeru okončao je u turskom Samsunu 1993. godine. Kao trener krenuo je upravo od Rada, potom je radio u Sartidu iz Smedereva, zatim u Grčkoj u Arisu i Kastoriji. Nakon toga Radnički (Niš), Crvena Zvezda, Mladi radnik, Bežanija, usput i kao trener golmana u mladoj reprezentaciji SR Jugoslavije. Trenerskim poslom se bavio I na Kipru, u Etnikosu. Čućemo gde je i šta sada radi i kako doživljava euforiju oko našeg državnog tima, posle dugo čekanog plasmana na Svetsko prvenstvo u Kataru.

U vreme kada se toliko hrane baca, a istovremeno mnogo je gladnih u Beogradu, dve vredne devojke, Tamara Stojković i Emilija Bojić, osmislile su `Zajednički frižider` , postavljen nedavno na `Dorćol Placu`, da se u njega ostavi ili iz njega uzme hranu, zavisnosti od potreba. Ova omladinska inicijativa, koja i nosi naziv `Zeleni frižider`, pokrenuta je kroz projekat Svetskog fonda za prirodu - WWF. Frižider je oslikao ulični umetnik Andrej Kolosov, Inicijativu podržava i Banka hrane Beograd, koja će snabdevati frižider hranom. Važno je znati da Beograđani mogu da koriste hranu iz frižidera za svoje obroke ili da budu donatori. O tome nam danas govori Mina Mirić, koordinatorka projekta `Na mladima svet ostaje` 

Baš kada smo već namestili najavnu špicu emisiju, u redakciju nam je stigla tužna vest o odlasku Akija Rahimovskog, vokalnog soliste `Parnog valjka`, benda koji je od sredine sedamdesetih bio prisutan na muzičkoj sceni regiona. To je jedan od sastava koji se uvek maskimalno odnosio prema poslu, publici i novinarima, tako je bilo i u prošlom i u ovom stoleću, stoga nas je zaista dirnula informacija o pevaču koji je uvek bio drag gost ove emisije i našeg programa i uvek nam je iznova dolazio s pijetetom i zadovoljstvom. Današnju emisiju, nažalost, započećemo još jednom u nizu in memoriam vesti, u znak sećanja na pevača legendarne rok grupe. Aki je, podsećanja radi, rođen je u Nišu, ali se ubrzo sa porodicom preselio u Skoplje. Kako mu je otac bio muzički profesor, sa sedam godina je krenuo u muzičku školu, odsek klavir i pevanje. Kao tinejdžer bio je član nekoliko sastava - `Vakuum`, `Krvna braća` i `Tor`, sa kojom je nastupio na festivalu u Zagrebu 1975. godine. Iste godine upoznaje gitaristu i kompozitora Huseina Hasanefendića Husa, kao i gitaristu Juricu Pađena. U saradnji sa menadžerom Vladimirom Mihaljekom Mihom, osnivaju prvu postavu `Parnog valjka` i tako je sve počelo. Sa `Prevela me mala žednog preko vode`, albumom `Dođite na show`, promotivnim koncertom u hali `Pionir`...Neponovljivo i nezaboravno

Pored svih ovih razgovora, tokom emisije ćemo, po običaju, ispratiti i brojne aktuelnosti iz domaćeg javnog i kulturnog života, skrenuti pažnju na pozorišne premijere, razne umetničke izložbe, preporučiti neka lepa štiva za hladne zimske dane, kada smo- po pravilu- najviše kod svojih kuća. Vitez kulinarstva Milijan Stojanić obradovaće nas novim predlogom jelovnika za nedeljni ručak,a i muzika je - u stilu sa emisijom- za sve ukuse, za mlade i one koji su večno mladi duhom. U realizaciji emisije učestvuju i Darko Milosavljević, Katarina Epštajn i Vesna Gemović.
 

Urednik i voditelj Željko Stefanović.

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво