Читај ми!

Sve više državljana Srbije vraća se u domovinu

Ovih dana u Srbije beleži se rekordan broj zaraženih korona virusom od početka pandemije. Pored zaraženih ima i određen broj pacijenata, kojima je za određene intervencije neophodna krv. Za nama su praznici kada je uobičajeno da se smanjuju zalihe krvi, tako da će o trenutnoj situaciji za naš program govoriti Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Prema rezultatima istraživanja koje je sproveo program UN za razvoj, u Srbiju se od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine vratilo 92.300 građana. Da li se može očekivati ovakav trend i u ovoj godini i koji su motivi naših građana za povratak razgovaramo sa Aleksandrom Jakovljevićem iz Tačke povratka. Ujedno ovo će biti tema i našeg današnjeg pitanja jutra.

Pre dva dana prilikom odvajanja i pada obloge ventilacije objekta na pijaci u zgradi Starog Merkatora u Beogradu, povredjene su četiri žene koje su radile u ovom objektu. Od Jelene Nikolić iz Gradskih pijaca saznaćemo u kakvom su zdravstvenom stanju i koji su dalji koraci koje će preduzeti ovo javno komunalno preduzeće, kako bi se izbegle neželjene situacije u budućnosti.

Jedan broj romske dece u Beogradu je, iz različitih razloga, primorano da rade i da žive na ulici, što ih sprečava da redovno pohađaju školu. Privilegije koje druga deca imaju, poput bioskopa, sportskih treninga i drugih zabavnih aktivnosti, su van njihovog domašaja. Troje nekadašnjih školskih drugova iz Filološke gimnazije u Beogradu, koji trenutno žive u Francuskoj, Švajcarskoj i Norveškoj, osmislo je projekat Spektiva, koji će uključiti oko 30 dece školskog uzrasta, korisnika usluga beogradskog Svratišta za decu, koja će tokom dva meseca imati priliku da posete muzeje, bioskope, ali i da prate specijalno kreirane radionice programiranja i elektronike.

Krajrem prošle godine Radio Beograd 2 raspisao je konkurs za nagradu Nikola Milošević za najbolju knjigu iz oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije. Naš sagovornik tim povodom je Ranko Stojilović, urednik kulturnog deska Radio Beograda 2.

Pirotski ćilim iako spada u tradicionalne proizvode i danas je aktuelan, intrigantan i veoma tražen. Postoji inicijativa da se kandiduje za Uneskovu listu svetske kulturne baštine - što odavno zaslužuje. Druga strana medalje pokazuje da je u Ćilimgradu sve manje ćilimarki, što može da dovede u pitanje opstanak jednog od najpoznatijih i najcenjenijih Srpskih tradicionalnih proizvoda.

Urednik i voditelj Biljana Šujdović.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво