Читај ми!

Građani se izjašnjavaju o promenama u pravosuđu

Građani Srbije glasaju na Referendumu. Izjašnjavaju se "da li su za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije". Promene se odnose na oblast pravosuđa. Biračka mesta su otvorena u 7, a zatvaraju se u 20 časova. Republička izborna komisija utvrdila je da ima 6 miliona 510 hiljada 323 glasača. Prema uputstvu RIK-a, na glasanje na referendumu održava se uz poštovanje epidemijskih mera.

S obzirom na to da Priština nije dopustila Srbima sa KiM da u pokrajini glasaju na referendumu, građani s pravom glasa izjašnjavaju se na biračkim mestima u Kuršumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju. Na magistralnom putu Kosovska Mitrovica - Leposavić ka Jarinju, raspoređene su pojačane snage specijalne policije sa desetak džipova i oklopnih vozila. U Severnom delu Kosovske Mitrovice Srbi iz opština centralnog dela Kosova i Metohije održali su protest.

Najbolji teniser sveta Novak Đoković izgubio je spor na sudu protiv vlasti Australije i moraće da napusti tu zemlju. Novak je na Federalnom sudu pokušao da se izbori za učešće na Australijan openu, ali je tročlano veće u Melburnu podržalo odluku ministra za imigracije da se srpskom teniseru Novaku ukine viza. Preti mu zabrana ulaska u tu zemlju od tri godine.

Na današnji dan pre četiri godine ubijen je lider Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u stranačke prostorije u severnom delu Kosovske Mitrovice. Počinioci i nalogodavci ubistva do danas nisu otkriveni. Sudski proces pred osnovnim sudom u Prištini i dalje je u toku. Godišnjica će biti obeležena pomenima i odavanjem pošte u Beogradu i Kosovskoj Mitrovici, na mestu gde je Oliver Ivanović ubijen.

Epidemijska situacija u Srbiji i dalje je nepovoljna. Broj novih slučajeva virusa korona već je danima petocifren. Ne smanjuju se redovi ispred kovid ambulanti. Virusolozi kažu da dominira omikron soj, koji daje blažu kliničku sliku, ali se brže prenosi.

Rukometaši Srbije izgubili su od Hrvatske 23:20 u drugom kolu grupe C Evropskog šampionata. Prolazak u drugu fazu takmičenja tražiće u poslednjem meču grupne faze sutra protiv Francuske od 20 časova i 30 minuta.

Urednici emisije: Nataša Raketić i Miroslav Vojvodić

Urednici vesti: Nenad Selaković i Irena Jelovac

Producent: Bojana Tufegdžić

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи