125 godina od rođenja Save Šumanovića

Slikari govore o Savinom slikarstvu

Radio Beograd 1 u okviru svoje emisije" Kod dva bela goluba" obeležava jubilej 125 godina od rođenja Save Šumanovića. U večerašnjoj emisiji tri naša savremena slikara, Biserka Petrović, Zoran Velimanović i Saša Marjanović, govore o Savi Šumanoviću i o njegovom stvaralaštvu. Biće reči o životu i školovanju Save Šumanovića, o njegovom boravku u Parizu i učenju kod Andre Lota, o povratku u Šid i pejzažima šidskih predela koji su tada nastali, kao i o slikarevom stilu koji je on tada razvio i koji je sam nazvao stilom ''kako znam i umem''. Slikari govore o tome kako vide i osećaju Savino slikarstvo, o kompoziciji njegovih slika, i o tome šta im je kao stvaraocima značio susret sa delima Save Šumanovića. Čućemo koje stvaralačke faze Save Šumanovića su njima najzanimljivije, kao i to koje su Savine slike njima lično najbliže.

Biserka Petrović je diplomirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2004. Magistrirala je vizuelne umetnosti na Likovnoj akademiji u Firenci, pod mentorstvom prof. Domenika Viđana. Živela je u Firenci od 2005. do 2015, predajući slikarstvo na Akademia del Điljo, i radeći u umetničkoj radionici u Muzeju Palaco Stroci. U Poljskoj je 2016. slikala ''S ljubavlju, Vinsent'', prvi dugometražni film u istoriji svetske kinematografije slikan uljem na platnu, koji je dobio tridesetak festivalskih nagrada i bio kandidat za Oskara.

Zoran Velimanović je slikar i vajar. Jedno vreme živeo je u Parizu. Specijalizovao se za slikanje ulja i skulpturu u različitim medijima uključujući metal, kosti, drvo, kožu, kosu i smolu, ali i žive organizme. Njegova trodimenzionalna dela pripadaju onome što se danas opisuje kao nova skulptura i veoma su u duhu Arte povera i Altermoderne. Velimanovićeva lična umetnička praksa dovela je do toga da je njegovo delo steklo reputaciju reske kritike savremenog globalizovanog društva i savremene umetničke scene.

Saša Marjanović je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Gordana Nikolića, gde je i magistrirao 2009. godine. Radovi Saše Marjanovića u znaku su konstantnog preispitivanja odnosa koje društvo ima prema pojedincu, i odnosa pojedinca prema samom sebi u njegovom socijalnom i porodičnom okruženju. Prizivanje slika detinjstva, oživljavanje detinjeg pogleda na svet i njegovo poređenje sa pogledom odraslog čoveka, postavljanje pitanja koja se tiču čovekovog identiteta - neki su od elemenata njegovog umetničkog rada.

Autor emisije: Vojislav Karanović

Muzički urednik: Radmila Dujaković

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара