Читај ми!

Ljubomir Simović

U jednom razgovoru za „Književne novine“ koji je vođen 1981. povodom objavljivanja „Izabranih pesama“, pesnik Ljubomir Simović je rekao: „Poezija je nešto više od literature. Ona je ili način života i životni stav, ili ništa“. 

U emisiji „Kod dva bela goluba",  Ljubomir Simović  nam otkriva  kako je poezija postala način života, kako pesnik vidi i doživljava svet i  kako  nastaje  pesma oivičena geografijom  rodnog grada, uobilčena jezikom zavičaja i mentalitetom običnih ljudi, ozvučena već naslovom prve objavljene pesme "Balada o običnom čoveku". 

Ljubomir Simović pesnik, dramski pisac, esejista, redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti rođen je 2. decembra 1935. godine u Užicu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom gradu, a studije  jugoslovenske književnosti i srpskohrvatskog jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Prvu pesničku knjigu „Slovenske elegije" objavio je 1958. godine a  potom su usledile  knjige:  "Veseli grobovi", „Šlemovi", „Uoči trećih petlova", „Istočnice", „Igla i konac", „Vidik na dve vode"  u kojima se lica i naličja grada Užica prelivaju kroz slike predela i portrete običnih ljudi, uvek kao „ vidik na dve vode".  

Pesnički vidici Ljubomira Simovića, kao vidici ili pogledi na dva sveta, na različita  vremena, na običnog čoveka koji pod teretom istorije, ratova, i stradanja, okolnosti i stvarnosti pokušava da odbrani „smisao života" ,   prisutni su i u njegovim dramama („Hasanaginica", „Čudo u Šarganu", „Putujuće pozorište Šopalović" i „Boj na Kosovu") kao i u romanu hronici „Užice sa vranama" koji je objavio 1996. godine.

Tako i  večerašnja priča o poeziji  kao "odbrani sveta i života"  počinje sećanjem Ljubomira Simovića na rodno Užice, na detinjstvo i odrastanje obeleženo knjigama i pozorištem.

Autor i urednik emisije Tamara Krstić.

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи