Nova sednica Kriznog štaba

Krizni štab održaće u 15 časova sednicu na kojoj će razmatrati epidemijsku situaciju u Srbiji. Jedna od tema trebalo bi da bude početak zimskog raspusta, ali i novi soj virusa korona, omikron.

Pooštrena je kontrola putnika, koji dolaze iz afričkih država koje su na spisku rizičnih zemalja, rekao je za RTS pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković. Na spisku rizičnih zemalja su Južnoafrička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi. Doktorka Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije kaže za RTS kako izgleda da omikron soj ne izaziva težu kliničku sliku i da vakcine u nekoj meri sigurno štite od te varijante virusa.

Zbog mogućnosti brzog širenja novog omikron soja kovida, 56 zemalja je u poslednja tri dana proširilo spisak afričkih država, zabranjenih za putovanja. Svetska zdravstvena organizacija smatra da tako oštre mere neće zaustaviti virus na granicama.

Predsednik Aleksandar Vučić obratiće se građanima u 18 časova. Obraćanje iz Predsedništva Srbije, prenosićemo na našem programu. Vučić je jutros učestvovao putem video linka na konferenciji "Globalni izazovi 21-og veka: Međustranačka dimenzija" u organizaciji ruske vladajuće stranke Jedinstvena Rusija, koja obeležava 20 godina postojanja. Zahvalio je Rusiji i predsedniku Vladimiru Putinu jer su uvek bili uz Srbiju i srpski narod kada je bilo najteže.

U Tirani je počeo Međunarodni sajam privrede. Među nekoliko stotina učesnika, predstavlja se više od 20 srpskih preduzeća. Namera je da se povežu sa albanskim preduzećima i obostrano prošire tržište, čime će dodatno pospešiti rast robne razmene dve zemlje. Međunarodni sajam privrede u Tirani trajaće do 4-og decembra.

Vojvođanski premijer Igor Mirović i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Mateo Kolondeli potpisali su u Novom Sadu Mandatno pismo o pretfinansiranju projekta unapređenja energetske efikasnosti javnih objekata u Vojvodini. Vrednost projekta je 12 miliona evra. Prvi ugovori na osnovu javnog konkursa biće potpisani u drugoj polovini 2022-ge godine.

Obeležava se Međunarodni dan borbe protiv side. U Srbiji ima 2 hiljade 780 HIV pozitivnih osoba, od kojih se oko 2 hiljade 150 pacijenata leči, a 528 ne prima terapiju. U našoj zemlji se svake godine registruje novi lek, a terapije su iste kao i u svetu, ističe za Radio Beograd epidemiolog sa Studentske poliklinike Mila Paunić.

Teniska reprezentacija Srbije igraće protiv selekcije Kazahstana u četvrtfinalu Dejvis kupa. Duel u Madridu počinje u 16 časova.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednici vesti: Tina Amić  i Nenad Selaković

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи