Читај ми!

Jabuke čekaju kupce

Ratari su lepe dane protekle nedelje koristili da napokon uđu u njive kako bi skinuli kukuruz i pripremili zemljište za jesenju setvu. Do sada su pšenicom zasejane male površine, ali stručnjaci očekuju da će se naredne sedmice nadoknaditi izgubljeno vreme i da će setva dobiti puni zamah. Upozoravaju, međutim, da će, zbog visoke cene đubriva, mnoge njive ostati “posne”.

Berba jabuka privodi se kraju, a voćari nisu zadovoljni ni otkupom, ni cenom. Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović objašnjava da je evropska proizvodnja ove godine povećana, ostale su i zalihe iz prošle godine, a korona je smanjila kupovnu moć stanovništa. Sve to dovelo je do pada cene, kaže Keserović, koji proizvođačima savetuje da ne čekaju sa prodajom ako dobiju više od 30 evrocenti za kilogram.

Proizvodnja povrća, zbog toplog i sušnog leta, bila je ove godine veoma zahtevna. Rod gotovo svih vrsta povrća bio je umanjen, što je dovelo do rasta cena. Proizvođači begečke šargarepe, sa zaštićenim geografskim poreklom, koji ovih dana počinju sa vađenjem tog povrća, nadaju se uspešnoj proizvodnoj godini. Sa godišnjom proizvodnjom od oko 30 hiljada tona prve klase, oni su najveći proizvođači šargarepe ne samo u Srbiji, nego i na Balkanu. Na tržištu nastupaju zajednički, udruženi u Zemljoradničku zadrugu Begečki povrtari, a najveći deo proizvodnje izvoze, uglavnom u okolne zemlje.

U emisiji "Nedeljom za selo" čućete i Miladina i Vesnu Stamenković koji u Lučici kod Požarevca već 13 godina gaje cveće i povrće, što u plastenicima, što na otvorenom. Oni se neprekidno edukuju i unapređuju proizvodnju i za sada im dobro ide.

Dobro ide i Marici Lazić koja je prva u Srbiji pre dve godine počela da se bavi proizvodnjom dimljenih začina. Kupci su u početku bili nepoverljivi, ali kad probaju, vraćaju se po još.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

Prvi program Radio Beograda, nedelja, 8,05

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи